Administrație

Flutur șochează. Primăria are nevoie de încă 6,5 milioane euro pentru a termina Teatrul Eminescu

Primarul Cătălin Flutur a făcut un anunț șocant în conferința de presă de luni. Acesta a spus că pentru a finaliza lucrările la Teatrul Mihai Eminescu municipalitatea ar avea nevoie de încă 30 milioane lei, adică mai mult decât valoarea inițială a proiectului și asta cu toate că s-au cheltuit deja peste patru milioane de lei la lucrări până acum.

Demersurile făcute la nivel național până acum au adus o posibilă finanțare doar pentru lucrările de consolidare, de 1,6 milioane euro.



”Nici până în momentul de față nu am vești îmbucurătoare în ceea ce privește Teatrul. Cei de la Compania Națională de Investiții ne-au spus că ei își pot asuma doar partea de consolidare, care este de 1,6 milioane euro. De asta am făcut act adițional cu firma de proiectare, să extragem doar partea de consolidare din total”, a declarat Cătălin Flutur.

Pentru proiectul inițial Primăria a avut la dispoziție 5 milioane de euro, la un curs de 4,2 lei per euro, adică 21 milioane euro. Licitația a fost câștigată de firma Victor Construct cu un preț de 16,5 milioane lei, adică 3,9 milioane euro, la cursul de atunci.



Când s-au descoperit probleme la structura de rezistență, în 2015, firma Victor Construct a spus că ar mai fi nevoie de 8 milioane lei, după care a revenit și a spus că 6 milioane lei ar fi suficiente. Primăria Botoșani nu a vrut să dea acești bani și teatrul a rămas ca o ruină de atunci, din 2015.

Proiectul inițial a fost estimat la 5 milioane euro. Licitația a fost câștigată cu 3,9 milioane euro. Aproape un milion de euro s-au cheltuit până acum. Adică ar mai fi nevoie de 2,9 milioane euro pentru a finaliza lucrările, la care se adaugă 1,6 milioane euro lucrările suplimentare la consolidare, un total de 4,5 milioane euro. Primarul Flutur spune că acum ar mai fi nevoie de 6,5 milioane euro, o diferență de vreo 2 milioane euro în plus.

Licitația și lucrările blocate s-au produs în timpul de mandat al lui Ovidiu Portariuc, de la PSD. Din 2016 primar a revenit Cătălin Flutur. Deși a anunțat în 2016 că reziliază contractul cu Victor Construct, la câteva săptămâni primarul Flutur a revenit și a spus că acest contract este doar suspendat, iar Victor Construct a mai primit niște bani pentru protecția șantierului pe timp de iarnă.



Dacă în 2015 au fost estimate la 8 milioane lei, iar apoi la doar 6 milioane lei, lucrările suplimentare la consolidarea clădirii teatrului sunt estimate acum la 1,6 milioane euro, adică 7,3 milioane lei la cursul de 4,59.

”Va trebui să căutăm și noi variante proprii dacă nu găsim nicio altă sursă de finanțare. Acum avem nevoie de 30 milioane lei pentru a finaliza lucrările la Teatru pentru că pe lângă cele 4 milioane lei ce s-au cheltuit până acum, s-au făcut decapări și alte lucrări, mai trebuie 1,6 milioane euro pentru structura de rezistență și diferența de bani pe care nu o mai avem. Am pierdut acei bani, asta trebuie înțeles, și acum trebuie să căutăm alții pentru a continua lucrările.  Noi am avut cinci milioane la acest proiect și trebuia cineva să își asume răspunderea pentru încă un milion de euro atunci pentru lucrările suplimentare la consolidare și mai aveam nevoie doar de acei bani atunci. Acum avem nevoie și de banii pentru consolidare, dar și de cei pe care i-am avut dar i-am pierdut. Atunci erau probleme la acoperiș și la zona de scaune. Dacă știam o singură secundă că se va întâmpla ce s-a întmplat nici nu ne zbăteam pentru a atrage banii la proiect pentru că Teatrul nu cădea și mergeam în continuare la spectacole”, a precizat Cătălin Flutur.