Administrație

Licitație de 3,5 milioane euro amânată pentru că o firmă nu a avut timp 12 zile să depună documentația

Cea mai importantă licitație care ar fi trebuit să aibă loc în luna ianuarie în ceea ce privește infrastructura rutieră din județ a fost amânată pentru că una dintre firmele participante nu a avut chef să depună documentația în timpul sărbătorilor.

În data de 11 ianuarie ar fi trebuit să se desfășoare licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de asfaltare a 21,8 km de drumuri în comuna Hilișeu Horia, cu prețul de pornire de 16,06 milioane lei, echivalentul a apoape 3,5 milioane euro.



Primarul Ioan Butnaru a declarat că totul pleacă de la una dintre firmele care a achiziționat caietul de sarcini și care a fost nemulțumită de faptul că trebuia să încarce documentația în Sistemul Electronic de Achiziții Publice în tipul sărbătorilor.

”Proiectul este finanțat prin PNDL2 și noi ne-am mișcat cel mai rapid și am și scos la licitație lucrarea, este vorba despre 21,8 km de drum asfaltat, cu 13 km de rigolă betonată, cu poduri și podețe. La licitație s-au înscris șapte firme, iar una din Botoșani a fost nemulțumită de faptul că trebuia ca între sărbători să încarce în SEAP 40 de articole, au avut 12 zile timp la dispoziție pentru asta dar au considerat că nu este suficient. A contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, iar funcționarii de acolo au intrat în vacanță pe 22 decembrie și au terminat-o pe 8 ianuarie. Licitația noastră a fost suspendată până la revenirea din concediu a celor de la CNSC și va intra în analiză într-un termen de cel mult 3 săptămâni”, a declarat primarul comunei Hilișeu Horia.



Primarul Butnaru spune că și prin PNDL 1 a avut un proiect de asfaltare a patru kilometri de drum, dar care a decurs ”ca la carte”, în timp ce în alte localități licitația este contestată de aproape doi ani și se riscă pierderea finanțării.

”Pe PNDL 2 avem contractul semnat pentru patru ani cu posibilitatea de prelungire cu încă doi, dar nu este normal să stăm la cheremul unor așa-ziși constructori care nu au specialiștii necesari să urce în SEAP niște documente în 12 zile. Să știți că nu am nicio armă legală să refuz la licitație o firmă care vine cu 27-30% din valoare, pentru că legea nu îmi permite decât să îi cer clarificări și atât. El poate să vină cu o astfel de valoare din prețul estimat și apoi să spună că nu are bani să termine lucrarea, așa cum s-a întâmplat la atât de multe proiecte. Unele firme uită că prin PNDL sunt scoase la licitații mii de proiecte și că toți au de lucru, dar țin să blocheze licitațiile, să blocheze dezvoltarea, la care se mai pune și termenele atât de mari de soluționare a contestațiilor și la urmă ne mirăm că durează ani să asfaltezi câțiva kilometri de drum”, a completat primarul Ioan Butnaru.