Administrație

1,8 milioane euro pentru consolidarea monumentului medieval unde locuiau domnițele Moldovei

Biserica Sf Gheorghe Botoșani
Biserica Sf Gheorghe Botoșani

Proiectul de reabilitare a monumentului istoric simbol al culturii locale, al istoriei locale, a ajuns la faza de semnare a contractului de finanțare după ce, în urmă cu doi ani era aproape să fie pierdut.

Primarul Cătălin Flutur a anunțat că va semna la începutul săptămânii viitoare contractul de finanțare a proiectului de reabilitare a Bisericii Sf Gheorghe, ctitorită de doamna Elena Rareș, soția domnitorului Petru Rareș, în 1551.

În 2016, după ce a fost reales primar, Flutur a făcut toate demersurile necesare ca acest proiect să nu fie exclus din lista de la Ministerul Dezvoltării din cauza unei chichițe birocratice.



”Luni vom semna contractul de finanțare din fonduri europene pentru acest proiect prin care salvăm această biserică monument istoric”, a declarat Cătălin Flutur.

Edilul-șef a precizat că valoarea finanțării este de 1,8 milioane euro și că după semnarea contractului vor urma pașii birocractici pentru scoaterea la licitație a proiectului.

Lucrările de consolidare și reabilitare a monumentului ar putea să scoată la iveală și vestigii istorice deoarece acolo a fost și Curtea Domnească deoarece în vechiul târg al Botoșanilor locuiau doamnele domnitorilor Moldovei, ceea ce ar avea atât importanță istorică, dar și turistică.

 

În 2016 au avut loc niște săpături arheologice în curtea bisericii Sf Gheorghe și au fost descoperite mai multe schelete dintr-un vechi cimitir medieval, mai multe schelete erau îngropate cu monede în gură sau în trunchiuri scobite de copaci.

Acolo era amenajată o Curte Domnească unde locuiau doamnele domnitorilor Moldovei, motiv pentru care Botoșani era denumit și ”Târgul Doamnei” sau ”Târgul Domnițelor”.

Sf. Gheorghe este patronul spiritual al municipiului Botoșani, iar Ziua orașului este pe 21 aprilie, atunci când în calendarul ortodox se prăznuiește Sf. Gheorghe.

Ca și monument istoric, biserica și turnul clopotniță sunt în avansată stare de degradare, biserica fiind cea mai afectată.