Anchetă DNA la proiectul de modernizare a Teatrului Eminescu. Contractul a fost semnat când primar era Ovidiu Portariuc, directorul Loteriei Române

0

Teatrul Mihai Eminescu Botoșani în 2018

Autoritățile locale sunt vizate de o nouă anchetă a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. 

 

De această dată este vorba despre o anchetă care vizează contractul de 3,9 milioane euro, la cursul de atunci, de modernizare a Teatrului Mihai Eminescu încheiat între Primăria Botoșani și compania Victor Construct, când primar era Ovidiu Portariuc, actualul director al Loteriei Române.

 

Actualul primar Cătălin Flutur susține că a primit o solicitare de la DNA să spună la dispoziție documente din acest contract.

De asemenea, primarul Flutur îi acuză pe cei care au condus Primăria până în 2012 că au dispărut documente din acest dosar.

Flutur nici măcar nu a pomenit numele fostului primar din 2012-2016, Ovidiu Portariuc.

 

  

”Nu am mai găsit nimic din documente. A plecat domnul Herghelegiu (n.r.: Corneliu Herghelegiu, fost director în Primăria Botoșan, manager de proiect la modernizarea Teatrului Eminescu)… nu am mai găsit. Am numit-o pe Oana Neică, care era șefă de serviciu, care m-a refuzat prin adresă scrisă. Am spus: ”Dacă tot ați gestionat situația până acum(n.r.: făcând referire la membrii PSD), gestionați și în continuare. Este o anchetă DNA acum au cerut despre documentația de atribuire. Este o anchetă DNA pe tot ce s-a întâmplat la Teatrul Eminescu și ni se solicită documente”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

 

 

 

loading…

 

Acesta a spus că nu este ferm convins de faptul că structura de rezistență a teatrului trebuia refăcută, ceea ce nu era prins în proiectul de 5 milioane euro de reabilitare a clădirii, atât cât a primit Primăria de la Uniunea Europeană, și că lipsa primelor documente care ar fi justificat aceste lucrări îl face să fie sceptic în ceea ce privește corectitudinea unor expertize.

”Dar eu nu pot contrazice specialiștii. Noi am vrut modernizarea clădirii, nu consolidare pentru că nu ni s-a cerut așa ceva”, a precizat Cătălin Flutur.

Lucrările la Teatrul Eminescu s-au oprit în 2014 pentru că a intervenit problema structurii de rezistență, iar constructorul a cerut mai mulți bani decât avea Primăria pentru a executa și consolidarea structurii de rezistență.

Din acest motiv, proiectul de modernizare nu s-a făcut în timpul impus de Uniunea Europeană, chiar dacă autoritățile locale au mai primit un termen până la sfârșitul lui 2018 pentru a nu restitui banii cheltuiți până acum, respectiv 4 milioane lei.

 

 

 

 

 

Pe lângă faptul că a avut 5 milioane de euro la dispoziție și nu a finalizat proiectul, Primăria Botoșani va trebui să ramburseze din bani locali și cele 4 milioane lei cheltuite până acum, iar clădirea teatrului nu poate fi folosită și trebuie să caute bani pentru a finaliza proiectul.

Primarul Cătălin Flutur a spus că promisiunea de la nivel central cu care s-a lăudat conducerea PSD Botoșani că suma pentru consolidarea structurii de rezistență va fi acordată de Compania Națională de Investiții nu s-a materializat și nici nu sunt speranțe în acest sens.

”Dacă știam că se întâmplă lucrul acesta nu mai depuneam proiectul. Pentru Teatrul Eminescu am primit 5 milioane euro, arhisuficienți pentru a reabilita o singură clădire. Pentru Centrul Vechi am avut 7 milioane euro. Am ajuns să pierdem 5 milioane euro. Am lucrat de 4 milioane lei pentru că nu am avut oameni pregătiți, un management de proiect, la serviciul dezvoltare. Nici măcar nu scriam proiectul dacă știam ce urmează și Teatrul era bine-mersi cu scaunele înghesuite, cu acoperișul prin care curgea apă, dar se juca teatru acolo. Era axa respectivă, aveam posibilitatea să aducem bani în Botoșani și i-am pierdut. Am stricat și nu avem cu ce să reparăm. Era o decizie de moment, de management clar”, a mai spus edilul-șef din Botoșani.

 

  

 

Cătălin Flutur a mai spus că împreună cu Primăria Sibiu a avut discuții cu specialiștii din Ministerul Dezvoltării și, pentru că în țară sunt vreo 20 de cazuri la clădiri de patrimoniu cu lucrări nefinalizate, se încearcă o fazare a proiectelor după modelul de la proiectele pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare.

”Noi și Primăria Sibiu am provocat discuțiile, am lungit discuțiile. Există o variantă importantă cu specialiști adevărați din minister și AM POR, preluată oficial de vicepriemier.. și-au dat seama că e o idee bună. Cum s-au fazat lucrările pe POS Mediu, dacă tot există proiecte nefinalizate să fazăm aceste lucrări din exercițiul actual. Dacă se fazează lucrările… poate este posibil să nu mai plătim suma respectivă și o corecție. Poate ni se dau banii în continuare”, a completat Cătălin Flutur.

 

Fostul primar Ovidiu Portariuc nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a putea oferi un punct de vedere.