Administrație

1,5 milioane euro pentru prima grădiniță pentru copiii cu surditate, autism și deficiențe de vedere

Un medic a vrut să facă o grădiniță pentru copiii cu autism, surditate și deficiențe de vedere în municipiul Botoșani, dar autoritățile locale nu au vrut să sprijine proiectul.

Nici Consiliul Județean nu a sprijinit proiectul. O primărie din mediul rural a pus la dispoziție terenul și a reușit să atragă un proiect de 1,5 milioane euro din fonduri norvegiene.

Prima grădiniță destinată copiilor cu nevoi speciale și nu numai se va construi cu fonduri norvegiene în satul Zosin, comuna Bălușeni, în imediata apropiere a municipiului Botoșani.

 

 

 

loading…

 

Proiectul se va implementa în comuna Bălușeni pentru că Primăria din această unitate administrativ-teritorială este singura care s-a oferit să pună un teren la dispoziție, Primăria municipiului Botoșani și Consiliul Județean refuzând să intre în acest parteneriat deși în județ nu mai există o astfel de grădiniță.

”Aș vrea să mulțumesc domnului primar Nicolae Stratulat care ne-a ajutat în inițierea proiectului care va contura grădinița pentru copiii cu nevoi speciale care se va construi aici, pe terenul comunei Bălușeni, pe o parcelă de 2000 mp. Aș vrea să vă spun că este pentru noi o mare realizare. În noiembrie 2017, într-o dezbatere publică în care au participat mulți conducători de instituții, inclusiv autoritățile locale și județene. Cei prezenți atunci au considerat o utopie, o dezbatere fără viitor. Am fost susținută de colegi inimoși, iar astăzi acei colegi .. doamna doctor Maria Dardai, doamna Laura Dănilă, domnul Daniel Hliban, Asociația Părinților cu Autism și Asociația Nevăzătorilor din Botoșani. Ceea ce nu s-a putut face în municipiul Botoșani, s-a putut face la Bălușeni. Nu am reușit să conving la Botoșani pe nimeni să găsim soluții pentru o locație sau un teren pentru construirea unui asemenea așezământ pentru copii”,  a declarat medicul Tamara Ciofu, deputat al județului Botoșani.

 

 

Se estimează că în următoarele 7 luni ar putea fi scoase la licitație lucrările pentru construirea grădiniței și achiziția dotărilor speciale pentru fiecare grupă.

Proiectul prevede construirea unei grădinițe care să cuprindă grupă de 15 locuri pentru copiii cu surditate, grupă de 15 locuri pentru copiii cu autism, grupă de 15 locuri pentru copiii cu deficiențe de vedere, dar și grupă normală pentru copiii normali și un after-school pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate.

La această grădiniță vor avea acces, în limita locurilor, copiii din Bălușeni, municipiul Botoșani și toate comunele învecinate. Până acum aceștia aveau grădinițe în Suceava și Iași.

Proiectul este finanțat din fonduri norvegiene și autoritățile locale vor contribui doar cu terenul și cu costurile pentru obținerea de autorizații pentru construire.

Și alte primării din Botoșani ar putea construi astfel de grădinițe cu fonduri norvegiene deoarece sunt fonduri la dispoziție dar instituțiile statului nu depun proiecte pentru atragerea finanțărilor.