Administrație

S-a trezit Consiliul Județean: 500.000 lei pentru un Analizor Real Time PCR 

Copiii stau de două săptămâni și jumătate acasă, a fost instaurată Starea de Urgență în toată țara, iar Consiliul Județean Botoșani își păstrează ritmul de melc în a lua decizii. 

Deși la Botoșani nu există un aparat de testat Coronavirus, deși este Stare de Urgență, consilierii județeni au așteptat din fotoliile de acasă ședința ordinară, care s-a desfășurat în sistem videoconferință, pentru a lua măsuri active de luptă împotriva Covid-19. 

Există riscul ca acest aparat să ajungă fix în vârful pandemiei la Botoșani, dar CJ-ul condus de Costică Macaleți nu a vrut să facă o ședință extraordinară pentru a interveni cu finanțare. 

 

 



 

”Având în vedere caracterul de urgență, în contextul epidemiologic actual, al expansiunii la nivel mondial a îmbolnăvirilor cu corona virus COVID -19 și apariției cazurilor de infecție pe teritoriul național și local, precum și prevederile legale în vigoare, respectiv art.82 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, au fost efectuate următoarele modificări ale bugetului propriu județean și al bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii”, se arată în proiectul de Hotărâre de Consiliu Județean. 

Bugetul total pentru achiziția unui Analizor Real Time PCR cu echipamente medicale auxiliare este de 500.000 lei, din care doar 95.000 lei sunt din bugetul Consiliului Județean, restul fiind bani de la Ministerul Sănătății. 

Caracterul de urgență în viziunea CJ Botoșani înseamnă birocratizarea cunoscută. Dacă s-au alocat acum banii și va fi căutat acest aparat trebuie să fie disponibil la un furnizor internațional, care este extrem de solicitat în această perioadă, și mai avem de așteptat săptămâni bune până se va face comanda, se va plăti avansul și să așteptăm sosirea lui. 

La mijlocul săptămânii viitoare ar trebui să ajungă la Botoșani Analizorul Real Time PCR comandat de Asociația ”Salvează o inimă”, condusă de Vlad Plăcintă, și pentru care donează oamenii de afaceri locali. Avansul pentru acest aparat a fost făcut acum zece zile.