Agricultură

Zeci de fermieri, APIA, Direcţia Agricolă şi un senator dezbat cum să aducă mai mulţi bani în judeţ

Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine Moldoovis Botoşani organizează, la această oră, o dezbatere în care tema principală este aducerea de mai mulţi bani în judeţ prin fermierii crescători de ovine rasa Karakul de Botoşani.

Ionică Nechifor, preşedintele Moldoovis, i-a convocat pe fermieri în amfiteatrul Vasile Niga, din Staţiunea de cercetare Popăuţi, alături de Bogdan Câmpanu, director interimar al APIA Botoşani, Cristian Delibaş, director al Direcţiei Agricole, şi senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senatul României. Dezbaterea “Noi perspective privind ovinele din rasa Karakul de Botoşani”a fost deschisă de senatorul Trufin.

“Salut “minerii de suprafaţă” şi vă anunţ că voi sta la toată şedinţa pentru a vă răspunde la absolut toate întrebările, indiferent cât de incomode sunt pe tema agriculturii. Vă spun că soluţia pentru noi, pentru toţi în agricultură, este asocierea”, a declarat Lucian Trufin.

Ionică Nechifor a spus că şedinţa are ca scop informarea privind noutăţile legislative, măsurile de sprijin ce pot fi accesate de crescători de ovine, noutăţi în vederea ameliorării producţiilor la ovinele Karakul de Botoşani.

“Domnul ministru Daea a făcut o prioritate din sectorul ovin. Asta este politica cea mai bună, de a nu ne trezi cu o lege de care dumneavoastră să aflaţi după ce intră în vigoare. Încerc să vă informez din timp. Se lucrează la legea zootehniei. În această lege se va face distincţia dintre ce face asociaţia profesională şi ce face cooperativa. Bine ar fi să ne constituim rapid într-o cooperativă pentru a valorifica producţiile noastre. Am avut discuţii la Minister vis-a-vis de ceea ce reprezentăm noi ca asociaţie. Susţinerea financiară a progresului genetic, prin AFIR va fi un program în care fermele de elită să beneficieze de încă un sprijin financiar demonstrând că facem progres genetic”, le-a transmis Nechifor fermierilor.

Şi acesta le-a spus fermierilor că trebuie să se unească să creeze o cooperativă prin care să-şi vândă laptele, caşul şi carnea de oaie.