Agricultură

Senatorul Trufin: ”APIA a respectat calendarul plăților în avans, fermierii români au subvențiile în conturi”

Senatorul PSD Lucian Trufin a declarat că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a demarat Campania de plăți în avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în anul agricol 2017, aceștia urmând să primească 70 % din bani pentru schemele directe pe suprafață și 85 % pentru măsurile compensatorii.

 

La nivelul județului Botoșani, în urma analizării celor 35.214 de cereri unice depuse pentru o suprafață 271.012 ha, au fost autorizați la plată un număr de 26.020 fermieri, valoarea totală a cererilor plătite ridicându-se la suma de 27.690.769,60 euro.

 

Senatorul Lucian Trufin este de părere că predictibilitatea programului guvernamental pentru agricultură va  încuraja agricultorii români și în special pe tot mai mulți tineri să devină fermieri, cu atât mai mult cu cât România se situează pe un loc fruntaș la atragerea de fonduri europene pentru activitățile destinate dezvoltării rurale.

 

„Statul sub guvernarea PSD se dovedește a fi un partener corect și de încredere pentru agricultori, plătind pentru prima dată subvențiile la timp. Actualul Guvern este primul executiv care reușește să respecte calendarul de plăți, în conformitate cu care, începând cu data de 16 octombrie, APIA a demarat plăți în avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plată”, a afirmat parlamentarul PSD.

 

În România, suma care a fost autorizată pentru plata avansului APIA se ridică la 722 de milioane de euro, iar procentul plăților a ajuns la 78% din beneficiari. Banii se vor regăsi în conturile fermierilor în următoarele zile, aceste subvenţii fiind acordate pentru a-i ajuta pe aceștia în campania agricolă din această toamnă.

 

“Vreau să felicit toți factorii implicați în derularea acestei campanii, de la specialiștii din centrele locale APIA, până la conducerea instituției, precum și pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – dl. Petre Daea, care au depus eforturi conjugate pentru a efectua la timp plata avansului, cunoscut fiind cât de important este pentru agricultori să primească aceste sume la timp. Acești bani oferă premisele unui nou an agricol bun, fermierii având posibilitatea să își programeze eficient activitatea fară a apela la credite agricole pentru achiziția de semințe, erbicide, tratamente fito-sanitare, motorină sau utilaje”, a declarat senatorul PSD.

 

Termenul final până la care APIA Botoșani poate face aceste plăți este data de 30 noiembrie, dar agenția va face în continuare toate demersurile, pentru ca în perioada imediat următoare fermierii să își primească subvenția în avans, motiv pentru care aceștia ar trebui să își verifice conturile.