Agricultură

Dezbatere World Vision România la Truşeşti: Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii

Fundaţia World Vision România în colaborare cu Liceul  „Demostene Botez” Truşeşti a organizat o masă rotundă în cadrul programului naţional „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii”.

Dezbaterea a avut ca scop promovarea parteneriatelor strategice dintre liceele cu profil agricol și fermele agricole sau agenţii economici astfel încât elevii să participe la stagii de practică relevante, care să permită să acumuleze experiența necesară pentru a putea deveni profesioniști în domeniu.

 

 

La dezbatere, au participat reprezentanţi ai autoritătilor locale şi a mediului de afaceri astfel: Cristian Delibaş director executiv DAJ Botosani, Neculăică  Simona consiler DAJ, Trofin Stelică consilier DAJ, Iacob Gheorghe consilier primăria Truşeşti, precum şi fermieri sau manageri de exploataţii agricole: Popinciuc Daniel, Câmpanu Cristian, Şpaiuc Dorin, Tucaliuc Ovidiu, Archip Daniel, Sasu Ovidiu, Popinciuc Franco, Vezeteu Vasile Viorel, Breşug Ionut Florin care si-au exprimat opiniile cu privire la includerea elevilor în stagii de practică.

 

În deschidere, directorul liceului Daniela Fecioru-Cantemir a prezentat activităţile şi proiectele şcolii punctând faptul că liceul are 10 clase la specialitatea de agricultură precum şi o echipă de profesori de specialitate cu experienţă care pot pregăti specialiştii de care afacerile locale au mare nevoie.

 

În urma participării la dezbatere fermierii şi-au exprimat angajamentul de a primi elevi în practică. Crenguţa Bărbosu, manager program World Vision a subliniat că aceste stagii de practică sunt importante nu numai pentru dobândirea cunoştiinţelor de specialitate, dar şi pentru că tinerii pot interacţiona cu fermieri care au demonstrat că se pot construi afaceri de succes în agricultură, în România. Cristian Delibaş a declarat ca DAJ Botoşani va folosi materialele de promovare a agriculturii şi educaţiei agricole elaborate în acest proiect în toate intâlnirile din teritoriu pentru a ajuta liceul în campaniile de promovare la școlile gimnaziale.

 



Programul „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii” este derulat de Fundaţia World Vision România împreună cu Junior Achievement România (JAR), Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj, Centrul pentru Educaţie Economică și Dezvoltare din România (CEED) şi Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă invităm să o contactaţi pe Daniela Farcaș, tel. 0731 444773, email daniela_farcas@wvi.org sau Diana Elisei, tel. 0770 890174, email diana_elisei@wvi.org, Fundația World Vision România.

 

Fundaţia World Vision România este o fundaţie creştină care desfăşoară programe de educaţie, sănătate, agricultură şi dezvoltare rurală, intervenţii umanitare de urgenţă şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Programul pentru Agricultură şi dezvoltare rurală din cadrul World Vision România promovează dezvoltarea micilor afaceri rurale care consolidează familiile şi ofera tinerilor şansa de a-şi făuri un viitor în satul natal şi de a contribui la dezvoltarea comunităţii. În 26 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.