Agricultură

Au 9 hectare de solarii și 60 de hectare în câmp. Au accesat 100.000 euro să vândă direct, fără samsari

În toată țara au fost depuse doar 8 proiecte, deși erau bani pentru 20. Unul dintre ele este din Botoșani.

Legumicultorii asociație în Cooperativa Legumele Săvinenilor sunt printre puținii din țară care au depus documentația pentru a obține 100.000 euro nerambursabili.

Deși la nivel național erau bani pentru 20 astfel de proiecte, s-au depus doar 8, iar unul dintre ele este cel al Legumelor Săveninilor, din județul Botoșani.

Marius Lungu, președintele Cooperativei Legumele Săvinenilor, spune că acești bani vor fi folosiți pentru ca tomatele și legumele produse ce cei 16 membri ai cooperativei să ajungă direct la cumpărătorii din municipiile Botoșani și Dorohoi, dar și orașul Săveni.




Anul acesta, în 2018, am accesat măsură 6.14, un proiect de 100.000 euro prin care achiziționăm o mașină, iar noi ca și cooperativă și vom aproviziona piețele din Botoșani, Săveni și Dorohoi, a declarat Marius Lungu, președintele Cooperativei Legumele Săvinenilor.

Acesta a precizat că se poartă discuții cu autoritățile locale din Botoșani, Dorohoi și Săveni pentru a se încheia contractele în piețele din aceste trei localități în care legumele produse de cei 15 membri ai asociației, pe 9 hectare de solarii și 60 de hectare de legume în câmp, să fie vândute direct cumpărătorilor, fără samsari.

 


”Roșiile noastre sunt mai bune decât cele de import pentru că sămânța este pusă în pământ cu gunoi de grajd, nu în vată minerală ca în afară. La noi totul este mai gustos datorită acestui aspect, că facem agricultura pe pământ, cu gunoi de grajd”, a precizat Marius Lungu.

6 dintre membrii Cooperativei Legumele Săvinenilor au accesat măsura prin care au primit 40.000-50.000 euro nerambursabili pentru instalarea tinerilor fermieri, iar alții au accesat măsura prin care au primit 15.000 euro nerambursabili.

De asemenea, câțiva dintre ei au primit și prima de 3.000 de euro pentru 1000 de mp de solar prin intermediul proiectului guvernamental Tomate Românești, lansat de ministrul Petre Daea.

Programul este lipsit de birocrație, 3 condiții cu 4 documente și se obține 3000 de euro, a completat Marius Lungu.




Senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru agricultură, a declarat că în 2017 legumicultorii nu au avut încredere în programul de sprijinire a tomatelor, nu au avut încredere că se vor aloca banii în același an, dar situația s-a schimbat.

”Suntem primii care am demonstrat că fermierii trebuie să aibă încredere într-un proiect guvernamental, că birocrația a fost redusă pentru ei și că banii se dau atunci când se spune. Anul trecut am avut 60 de legumicultori care au primit câte 3000 de euro pentru fiecare 1000 mp de solar, dar anul acesta la nivel național numărul lor va fi dublu și este foarte bine. Programul este pe 8 ani”, a declarat Lucian Trufin, cel despre care membrii Cooperativei Legumele Săvinenilor spune că a discutat cu fiecare în parte pentru a-i convinge să se unească, să formeze cooperativa și să depună proiectele.

”Acum, prim măsura 16.4, se merge pe lanțul scurt și fermierii primesc 100.000 euro bani europeni pentru a facilita vânzarea directă către cumpărători, fără intermediari. Vor fi locații distincte, branduite și cumpărătorii vor ști că de acolo pot lua legume direct de la fermierii din această cooperative, legume românești”, a completat Trufin.