FOTO-VIDEO La 33 ani, lucrează 1300 de ha teren cu utilaje de 500.000 euro și are depozite de 7000 tone

0

Tiberiu Nichiteanu

Unul dintre cei mai importanți tineri fermieri din județ cultivă peste 1300 hectare de teren pe malul Prutului, are utilaje de aproape 500.000 euro și a amenajat depozite pentru 7000 tone de cereale.

 

Tiberiu Nichiteanu este din comuna Rădăuți Prut, locul unde România are una dintre vămile cu Republica Moldova.

La cei 33 ani ai săi, Nichiteanu este unul dintre cei mai importanți fermieri din județ și cu siguranță unul dintre cei mai puternici tineri fermieri locali.

 

Lucrează 1300 hectare de teren cu utilaje de aproape 500.000 euro, a amenajat spații de depozitare pentru 7000 tone de cereale. 

 

 

2017 a fost unul dintre cei mai buni ani agricoli pentru Nichiteanu, dar și pentru aproape toată agricultura din Botoșani. 2018 s-ar putea să fie bun, cu condiția ca în prima parte a lui iunie să mai fie ploi.

”Ca producție, 2017 a fost un an cum ai mai vrea să fie mulți alții, iar ca prețuri … a fost acceptabil. Eu am spații de depozitare pentru 7000 tone de grâu. La sfârșitul lui mai am mai dat grâu, la un preț bun pentru că dacă ai unde să depozitezi vinzi la un preț mai bun. Anul acesta am 550 hectare de grâu, 170 de rapiță, 270 de floarea soarelui, 180 cu porumb, 115 cu soia”, a declarat Tiberiu Nichiteanu.

Vinde la nume grele din agro-business, cum ar fi Ameropa, Mopan, Comcereal sau Cereal BAC.

 

loading…

 

Loading…

 

În utilaje a investit aproape 500.000 euro, tractoare și utilaje produse de una dintre cele mai cunoscute mărci pe plan mondial.

Are și utilaje de forță, de câteva sute de cai putere, care valoarează peste 160.000 euro, dar și mașini agricole de ultimă generație produse în Italia, spre exemplu.

Le conduce pe toate, e de dimineața la ora 6 la sediul firmei sale și niciodată nu știe când se încheie programul, totul depinde de vreme, de clienți, de utilaje.

La toate culturile respectă cu sfințenie tratamentele, tot ce se cere ”ca la carte”, folosește cele mai bune semințe și se bucură de producții uriașe la hectar la tot ce cultivă.

Se bucură când își vede cele trei soiuri de grâu cum arată, este îngrijorat de lipsa de precipitații, dar încrezător că acestea vor veni în cele din urmă la timp. Se bucură de tot ce înseamnă priveliște pe malul Prutului, de toată marea verde de pe cele 1300 de hectare cultivate și de fiecare plimbare cu un tractor de sute de cai putere sau doar de un tractoraș prin curtea firmei sau pe drumurile de exploatație agricolă situate de o parte și de alta a drumului național care acum se asfaltează, dar care până acum doi ani era de pământ. 

Loading…

Pe termen mediu și lung are două proiecte importante, achiziția de teren și un sistem de irigații.

Terenurile de pe malul Prutului sunt considerate a fi printre cele mai bune din toată Europa pentru agricultură. Cumpără terenurile pe care le are în arendă și vrea să implementeze un sistem de irigații cu motopompe produse la Mecanex SA Botoșani, singurul producător de pompe pentru irigații din România.

 

”La noi în comună s-au comasat mult terenurile în ultimii ani și ele se lucrează de ani de zile, nu prea am avut noi pârloagă pe aici. Undeva la 20.000 lei hectarul de teren e prețul acum, plus alte cheltuieli. Eu cumpăr tot ce se vinde și la noi în comună nu prea există concurența străinilor pentru că oamenii de la noi sunt gospodari și nu vând decât românilor și doar dacă au mare nevoie de bani, în rest nu. Se vinde foarte rar un teren agricol, doar dacă moare proprietarul și moștenitorii nu îl pot lucra, dar în rest lumea a dat terenul în arendă, dar nu îl vinde”, a mai spus Nichiteanu.

  

Tânărul fermier din nord-estul județului spune că străinii care cumpără terenurile sunt principala problemă în agricultura românească.

Nichiteanu speră ca Parlamentul să oprească vânzarea țării pe parcele.

 

”Străinii care cumpără terenurile și care ne fac concurență neloială fermierilor români, pentru că ei primesc mult mai mulți bani în țările lor atât ca subvenții, cât și ca extindere prin achiziții în alte țări. Acum e totul bine, cu timpul facem și irigații, ne extindem silozurile, poate unii dintre fermierii români vor intra și în procesare, dar autoritățile trebuie să facă ceva să nu ne mai cumpere străinii țara”, a completat Tiberiu Nichiteanu.

 

Acesta a anunțat că urmează să se înscrie în Asociația Cultivatorilor de Plante Tehnie din Botoșani, fiind atras de faptul că președinte a ajuns un alt tânăr fermier, Cristian Andrici.

 

 

A intrat în politică, este președintele Tineretului Național Liberal, pentru că vrea ca și în acest domeniu să fie ordine așa cum este în ferma lui.

”Eu nu am nevoie de nimic din politică, nu am intrat pentru funcții, dar este un domeniu de care depin viețile noastre și vreau ca și în politică, ca în PNL, să fie totul pus la punct așa cum este în ferma mea, în afacerea mea”, a concluzionat Tiberiu Nichiteanu.  

 


Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *