Agricultură

Pesta porcină africană în Botoșani: sute de kilograme de sandvișuri confiscate de la basarabeni. Alertă de pestă la oi și capre

Criza națională cauzată de virusul pestei porcine africare nu are prea mari implicații la nivelul județului Botoșani pentru că, din fericire, încă nu a fost niciun astfel de caz depistat.

Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor, a declarat că pe plan local se depun toate eforturile pentru ca cei aproape 60.000 de porci din județ, din care 54.000 din gospodăriile localnicilor, restul în patru ferme, să fie feriți de virusul care ar duce automat la sacrificarea tuturor porcilor.

Din cauza acestui virus prezent și în Ucraina și Republica Moldova, toți cei care au încercat să intre în România prin vămile din județul Botoșani în ultimele săptămâni din cele două țări s-au trezit că sunt deposedați de sanvișuri, produse din carne și preparate din carne și că acestea sunt distruse în fața lor.

 



 

 

”Avem analizate 310 probe de la mistreții împușcați, 5 probe de la mistreții găsiți morți, 75 de probe de la porcii morți în gospodăriile oamenilor și nu avem confirmat niciun caz de pestă porcină africană în județ. Am avut o perioadă în care am confiscat în vămi la intrarea în țară prin punctele din județul Botoșani peste 100 de kilograme de alimente de origine animală, de la sandvișuri la carne și preparate din carne”, a declarat Airimițoaie.

În județ doar trei comune nu au spații identificate pentru îngroparea porcilor sacrificați în caz de necesitate.

Dar de la pesta porcină acum este o altă alertă la nivel național pentru pesta micilor rumegătoare, după ce în sudul Bulgariei au fost descoperite câteva focare. Efectul acestei boli ar fi devastator pentru județul Botoșani, dat fiind faptul că avem 240.000 de ovine și 39.000 caprine.

Irimițoaie susține că până acum nu sunt motive de îngrijorare din acest punct de vedere.

 

loading…