Agricultură

Prețul la carnea de oaie în viu s-a prăbușit. Fermierii botoșăneni stau cu 10.000 de miei în speranța unui preț mai bun

Blocajul exportului de carne de oaie în viu către Israel, dar și către Arabia Saudită, Iordania, Iran și Siria a afectat direct fermierii botoșăneni.

Scăderea cererii a adus și prăbușirea prețului, cu aproape jumătate față de primăvară.

Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS, a declarat că la înrăutățirea situației a contribuit și blocajul cu Arabia Saudită, Siria, Iran și Iordania.

 

 



”În primărară prețul a fost de 9 lei per kilogram în viu, iar acum este de 5-6 lei, au fost oferte și de 4 lei per kilogram. A căzut piața odată cu apariția atâtor epidemii, în plus s-a blocat exportul către Israel din cauza unui intermediar din Constanța, iar cu Arabia Saudidă deși avem încheiate acordurile sanitare la nivel guvernamental nu s-a concretizat relația comercială între România și Arabia Saudită, la fel și cu Siria, Iordania și Iran. Avem cerință din partea piețelor din Siria, Iran și Iordania, Arabia Saudită, dar nu se concretizează relația comercială, este ceva sau cineva care o împiedică”, a declarat Ionică Nechifor.

Acesta a precizat că în 2017 fermierii botoșăneni au livrat către Israel nu mai puțin de 10.000 de capete tineret, iar anul acesta nici măcar un miel din Botoșani nu a mai ajuns în Israel. Nechifor spune că nici măcar nu a mai fost sunat de cei care facilitau exportul către Israel.

 

 

loading…

 

Încă nu este o problemă că stau cu animalele pe stoc pentru că animalele sunt la pășunat, dar criza apare când trebuie să dea de mâncare după încheierea perioadei de pășunat”, a precizat Ionică Nechifor.

Scăderea pieței este estimată de Nechifor la peste 65%, dar spune că s-a înregistrat o creștere a consumului de carne de oaie pe plan intern, însă prețurile pe piața națională sunt foarte mici în comparație cu exporturile. Se așteaptă ca din luna octombrie să crească din nou prețurile de vânzare în viu a tineretului din anul curent, plus reforma din ferme.