VIDEO-FOTO Crescătorii de oi Karakul din 5 județe ale Moldovei s-au întâlnit la Botoșani

0

Peste 100 de fermieri din cinci județe ale Moldovei, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui și Botoșani, crescători de ovine rasa Karakul, s-au întâlnit la Botoșani la inițiativa Asociației MOLDOOVIS.

Întâlnirea a avut loc la Stațiunea de Cercetare de Dezvoltare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți.

”Este o întâlnire cu fermierii din regiunea Moldovei, crescători de ovine rasa Karakul de Botoșani. Având în vedere că asociația coordonează și gestionează registrul genealogic la rasa Karakul de Botoșani, ca de fiecare dată coordonăm ce ține de parte tehnică și direcția spre care ne îndreptăm, perspectivele acestei rase în noua politică agricolă comună”, a declarat Ionică Nechifor, președintele Asociației MOLDOOVIS.

 

La această ședință au participat și prefectul Dan Șlincu, senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senatul României, Mihai Bogdan Cîmpanu, directorul APIA Botoșani, Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură.

Senatorul Lucian Trufin i-a felicitat pe fermieri pentru faptul că fac parte din MOLDOOVIS, una dintre cele mai active asociații profesionale din țară, și le-a reamintit că mai este o formă asociativă care le poate aduce avantaje financiare, respectic cooperativele agricole.

 

”Sunt aici să vă ascult nevoile, nemulțumirile pentru a putea să încerc să le rezolv. Am fost la întâlnirea dumneavoastră și acum un an și acum doi ani și de fiecare dată am încercat să vă rezolv nemulțumirile. Eu sunt senator, dar vin de la țară, dintr-un sat, dintr-o comună în care am fost primar și vă știu nevoile. Merg des în județ și îmi asum un risc deoarece știți cum sunt văzuți politicienii la noi, dar voi continua să merg și să vă ascult problemele pentru că doar dacă îmi spuneți care sunt problemele la o lege pot să îndrept lucrurile alături de colegii mei”, a declarat senatorul Lucian Trufin.

Acesta a fost unul dintre inițiatorii discuțiilor pe tema legii cooperativelor agricole în urma cărora s-au deblocat facilitățile fiscale acordate fermierilor care fac parte din aceste cooperative.

Directorul APIA Botoșani le-a transmis fermierilor programul plăților în avans și a celor regulate.

La nivelul celor 5 județe din Moldova unde sunt crescători de oi rasa Karakul de Botoșani există un efectiv de 35.000 de capete în exploatații private înregistrate în Asociația MOLDOOVIS.

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *