Agricultură

100.000 euro nerambursabili. Brânzeturile, usturoiul de Copălău, merele de Curtești, mierea și cozonacul pot deveni brand național cu bani europeni

Produse din Botoșani: usturoiul de Copălău, cașcavalul de Săveni, plăcintele poale-n brâu și cozonacul moldovenesc
Produse din Botoșani: usturoiul de Copălău, cașcavalul de Săveni, plăcintele poale-n brâu și cozonacul moldovenesc

Senatorul PSD Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senat, vine cu o informație importantă pentru agricultorii și procesatorii interesați să depună proiecte cu finanțare europeană prin  PNDR.

AFIR a deschis noi sesiuni de depunere a proiectelor de investiții, cu măsuri atractive pentru cei care doresc să acceseze fonduri 100% nerambursabile.

 

Una dintre submăsurile prin care se acordă sprijin actorilor din sectorul agro-alimentar, cu componentă și pentru sectorul pomicol, care vizează realizarea de parteneriate constituite în baza unui acord de cooperare în vederea comercializării produselor prin intermediul lanțurilor scurte de aprovizionare și atragerea de noi consumatori, este submăsura 16.4.

 

 

Loading…

Acest ”sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol” permite accesarea unei finanțări nerambursabile de până la 100.000 de euro.

 

„ Județul Botoșani se poate mândri cu produse agro-alimentare de o calitate deosebită, care pot deveni brand național prin accesarea acestei submăsuri. Brânzeturile, usturoiul de Copălău, mierea de albine, merele de Curtești, preparatele realizate în carmangeriile locale sunt doar câteva dintre produsele din județul Botoșani, care ar putea ajunge mai ușor la consumatori și ar beneficia de avantajele promovării cu ajutorul fondurilor europene, dacă producătorii lor ar realiza acorduri de cooperare în acest scop și s-ar afilia unui lanț scurt de aprovizionare”, a declarat parlamentarul PSD.

 

 

loading…

 

Senatorul, unul dintre promotorii Asociației “Produs din Botoșani”, a precizat că prin această măsură sunt sprijinite cheltuielile destinate elaborării planurilor de marketing, promovării brandului și produselor sale, dar si cele pentru crearea și dotarea spațiilor comerciale utilizate pentru desfacerea produselor proprii, pentru achizițiile necesare funcționării optime a acestora și pentru salarizarea personalului.

 

„Am început demersurile de a-i pune la aceeași masă pe toți factorii decizionali la nivelul județului Botoșani, conducători și reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții și responsabilități în sectorul agricol, să colaborăm și să constituim un grup de lucru activ. Impreună putem identifica și stimula fermierii și producătorii locali să facă pașii necesari pentru a beneficia de oportunitățile cooperării și îi putem îndruma pentru a accesa sprijinul european acordat pentru promovarea produselor lor.  Județul Botoșani se bucură de modele de bune practici, Coperativa Legumele Săvinenilor, prin membrii ei, a înțeles că își poate valorifica produsele prin intermediul lanțului scurt de aprovizionare, a depus un proiect de succes, care se află astăzi în faza de implementare”, a mai spus Lucian Trufin.