Agricultură Politică

PSD ESTE PRIMUL PARTID CARE A ÎNCEPUT SĂ FACĂ LUCRURI CONCRETE PENTRU FERMIERII DIN JUDEȚUL BOTOȘANI

PSD este primul partid care a fost interesat de problemele reale ale fermierilor din județul Botoșani. 

În 2016, când mi-am depus candidatura la alegerile parlamentare, am promis alături de colegii mei de la PSD Botoșani că vom face tot ce ține de noi pentru a oferi un sprijin real fermierilor din județul nostru. Ne-am apucat de treabă și au apărut primele rezultate. A început refacerea sistemelor de irigații din județul Botoșani. În prezent sunt peste 5.700 de hectare de teren irigate în Botoșani prin investiții guvernamentale de 300.000 de euro. Este vorba de zonele Movileni-Havârna, Curtești, Horia-Liveni-Havârna și Ripiceni-Stânca. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani, când a început să fie pompată apă la culturile fermierilor botoșăneni. În urma modernizărilor realizate la echipamentele stațiilor de pompare și a decolmatării canalelor de aducțiune, agricultorii din Botoșani organizați în asociații de udători beneficiază de apă gratuită pentru irigații”, a declarat senatorul social-democrat Lucian Trufin.

 



 

Programul Național de Dezvoltare Rurală la Botoșani: 30 de milioane de euro și 336 de contracte semnate de autoritățile publice și mediul privat în ultimii 2 ani în județul Botoșani. PNDR a devenit cel mai important suport financiar al fermierilor botoșăneni.

În urma acțiunilor de informare și de instruire a fermierilor cu privire la modul în care pot atrage fonduri europene dar și de la bugetul de stat, pe care le-am organizat împreună cu autoritățile locale și primarii din Botoșani, județul nostru a obținut printre cele mai mari sume alocate pentru investiții în domeniul agricol. În acest sens, județul Botoșani a ocupat primele locuri pe zona Moldovei la programele de sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și la cele pentru dezvoltarea fermelor mici”, a subliniat Lucian Trufin.

 

 

30 de primării din județul Botoșani au beneficiat de finanțare prin AFIR în valoare de 6,7 milioane de euro pentru reabilitări de drumuri, alimentări cu apă și canalizare, construcții de școli și grădinițe, reabilitări de cămine culturale în ultimii doi ani. Totodată au fost atrase în Botoșani, investiții de 1 milion de euro prin Grupurile de Acțiune Locală. În ultimii doi ani, în județul Botoșani au fost implementate 24 de proiecte prin care s-au făcut investiții la nivelul infrastructurii locale.

PSD este primul partid care a început să facă lucruri concrete pentru fermierii din județul Botoșani. În ultimii 2 ani femierii din Botoșani și-au primit subvențiile la timp și chiar în avans. Din 2017 prin programul „Tomate Românești”, 98 de producători botoșăneni au primit 300 de mii de euro și au adus în pieţe roșii de calitate superioară care au ajuns pe mesele fiecărui român. De anul acesta s-a dat drumul și la susținerea producției de usturoi. În același timp, fermierii botoșăneni au primit anul trecut 1,6 milioane de euro prin programul de ajutor excepțional pentru crescătorii de bovine, ceea ce a reprezentat 16% din totalul subvențiilor acordate la nivel de țară”, a arătat senatorul PSD.

PNL și celelalte partide au un singur slogan, „Jos PSD”, dar nu vin cu nimic concret în fața botoșănenilor. În schimb PSD și-a respectat promisiunile și a dovedit că este cu adevărat interesat de reluarea și dezvoltarea activităților agricole și de creșterea animalelor în județul Botoșani.

Cu toate că parlamentarii PSD Botoșani au solicitat Guvernului condus de premierul Dacian Cioloș să aloce fonduri pentru problemele cauzate de secetele severe care au afectat județul Botoșani în vara lui 2015 și 2016 nu s-a întâmplat nimic. În 2018 Guvernul PSD a finanțat din fondul de rezervă bugetară cu suma de 2 milioane de euro realizarea de lucrări hidrologice în 19 localități din Botoșani.

Botoșănenii vor avea de ales pe 26 mai între sloganul „Jos PSD” și niciun alt proiect al liberalilor și afiliaților acestora și continuarea investițiilor în agricultura din Botoșani și susținerea fermierilor botoșăneni.

COMUNICAT DE PRESĂ LA COMANDA PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT CMF 41190008