Lucian Trufin: “Programul tomate în variantă liberală îi va lăsa pe legumicultorii botoșăneni fără cei 3000 de euro”

0

senatorul Lucian Trufin la intalnirea cu fermierii din judet

Comunicat de presă: Guvernul Orban nu schimbă regulile doar în materie electorală, ci a intrat cu bocancii și în programele de succes pentru agricultorii români.

 

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” pentru anul 2020.

 

Regulile sunt schimbate de o manieră brutală sub aspectul birocrației, dar mai important este faptul că sunt scoși din schema de ajutor legumicultorii din nordul țării.

 

  

 

 “Mostră de politică liberală – faci reguli de așa manieră încât să creezi aparența că te interesează problemele legumicultorilor, dar în fapt îi lași cu ochii în soare. Ministrul liberal al Agriculturii a catacdisit ca în februarie să publice proiectul de HG pentru susținerea tomatelor. Pentru cei care au cultivat în viața lor legume în spațiu protejat este evident faptul că actualul executiv vine prea târziu cu aceste clarificări și de fapt intenția este clară – un program bun al Guvernării PSD nu trebuie să mai existe. Cum e posibil să elimini luna iunie din ciclul 1 și ciclul 2 în totalitate din program? Legumicultorii din nordul țării știu foarte bine că pentru ei este vital să se accepte producția vândută atât în luna iunie cât și în lunile septembrie – noiembrie. Doar în județul nostru, din cei 126 de beneficiari ai programului tomate din anul 2019, majoritatea au prezentat facturi privind comercializarea tomatelor din luna iunie, iar un număr de 54 de beneficiari au fost acceptați în program pe ciclul doi. Așadar, în acest an, așa cum arată noul proiect de Hotărâre de Guvern, legumicultorii din județul Botoșani nu vor mai primi cei 3000 de euro” a declarat senatorul Lucian Trufin.

  

 

În fapt, prin modificările propuse la program se dorește o creștere exponențială a birocrației și descurajarea legumicultorilor de a mai produce tomate românești.

“Fac un apel public către ministrul agriculturii și către liberalul din fruntea Guvernului să nu jignească inteligența și munca legumicultorilor botoșăneni. Așa cum reiese din aparițiile media ale ministrului Oros ai impresia că toți cei din agricultură sunt puși pe furat și stau cu mâna întinsă la Guvern. Greșit stimaților guvernanți! Agricultorii și în mod special legumicultorii muncesc din greu tot anul și au nevoie de sprijin pentru ca produsele lor sănătoase să ajungă pe mesele românilor. După 3 ani de susținere a legumicultorilor prin programul tomate românești, în anul 2019 românii au preferat și au consumat roșii autohtone, dar liberalii vor să ne întoarcem în anul 2016 când 80% din roșiile comercializate în țara noastră erau de peste tot numai din România nu”, a mai adăugat senatorul social-democrat.

 

 

 Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *