Agricultură

Lucian Trufin: “Oroș, fă-te anchetator și lasă portofoliul agriculturii cuiva care iubește și cunoaște munca și viața în spațiul rural!”

Comunicat de presă: 

Analizăm,  vom vedea, încercăm,  vom implementa, vom sprijini, vom subvenționa, ne gândim, pregătim un pachet, am sesizat organele abilitate – cam acestea sunt cuvintele cheie care au marcat discursul ministrului Agriculturii, rostit în cadrul vizitei sale „glorioase” din județul Botoșani.

Domnul Oroș, ministrul „încercăm” din Guvernul PNL ”nu avem bani”, a venit la Botoșani ca să ne spună ce planuri are pentru relansarea Agriculturii românești. Despre realizările domniei sale din cele șase luni de ministeriat a omis să vorbească, și e de înțeles, pentru că nu avea ce spune! Am remarcat însă că a avut decența să amintească că va continua programele de susținere a fermierilor, precum cele de tomate românești, refacerea infrastructurii de irigații, subvenționarea tinerilor angajați în agricultură și altele, dar a evitat să sublinieze că acestea sunt programele PSD-ului, în variantă liberală. Si când spun asta mă refer la programul tomata, gândit doar pentru un singur ciclu de producție și la cel de irigații, care necesită o serioasă analiză precum și sesizarea organelor abilitate, pentru cercetarea a ceea a făcut PSD, că poate până la finalizarea anchetelor va veni și ploaia. Toate măsurile anunțate sunt de fapt pentru viitor, de parcă ne aflăm în campanie electorală și prezentăm  fermierilor ce vom face când vom ajungem la guvernare. PENIBIL și totodată jignitor la adresa fermierilor, care așteaptă soluții, nicidecum promisiuni electorale„, a declarat Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru  Agricultură din Senatul României.

 

 



 

 

Senatorul Trufin îi invită pe fermierii din județul său natal să facă o comparație simplă și de bun simț între ce a făcut PSD pentru agricultura botoșăneană și planurile „de viitor”  „vândute” de ministrul liberal. 

Agricultura și fermierii români au nevoie de măsuri concrete pe care să la aplice în prezent. Utilajele nu se alimentează cu „vom vedea”, terenurile nu se lucrează cu „încercăm” și nu se seamănă cu „ne gândim”, iar pierderile provocate de secetă nu se recuperează de la statul român pentru a-i salva pe fermierii care au credite și investiții în derulare, cu „pregătim un pachet și vă vom anunța”. Din păcate, domnule ministru, planul de afaceri în legumicultură trebuia realizat încă din luna decembrie, când vă aflați la guvernare, și de atunci trebuiau fixate termene clare cu privire la depunerea cererii pentru obținerea ajutorului de stat.

Spre deosebire de dumneavoastră, Ministrul Daea, ori de câte ori a fost la Botoșani n-a venit să ne spună povești, ci a verificat obiective de investiții din domeniul agriculturii implementate sau în curs de finalizare, a vizitat amenajările de irigații pe care MADR le-a finanțat pentru refacere, a fost acasă la cultivatorii de tomate sprijiniți prin programul guvernamental și a vizitat producătorii de produse tradiționale sprijiniți concret de guvernarea PSD. Nu mai vorbim de plata subvențiilor la timp, care acum pare ceva normal, dar total anormal pentru liberalii aflați la guvernare înainte de 2017. 

Așadar, ca să nu trag singur o concluzie asupra vizitei dumneavoastră la Botoșani, îmi permit să întreb fermierii, producătorii și procesatorii botoșăneni, dacă prezența dvs. în județul nostru pentru a vă prezenta programul electoral i-a ajutat cu ceva?”, a mai adăugat  Lucian Trufin.