Agricultură Politică

Legea a fost schimbată în avantajul românilor în ceea ce privește cumpărarea terenurilor agricole. Există pericolul contestării la CCR

Senatorul botoșănean Lucian Trufin a anunțat că legislația privind vânzarea terenurilor agricole a fost modificată astfel încât să fie avantajați românii în fața străinilor, atât persoane fizice, cât și companii. 

În România 40% din teren este deja controlat de străini, direct sau indirect, în timp ce în județul Botoșani străinii lucrează doar 28% din teren. 

Dacă modificările aduse Legii 17 nu vor fi contestate la Curtea Constituțională și nu vor fi întoarse în Parlament de președintele Klaus Iohannis, pentru cumpărarea terenurilor agricole din România vor avea prioritate rudele proprietarilor, co-proprietarii, vecinii, tinerii fermieri, statul și mai apoi străinii prin persoane fizice sau juridice. 

 




„Am reușit după mulți ani să modificăm această lege și să punem capăt speculei cu terenurile agricole. În această săptămână am dat votul final pe această lege care consolidează proprietatea națională a terenurilor agricole. Cel mai important este că entitățile străine pot cumpăra teren în România doar după epuizarea ordinii preemțiunii. Terenul agricol trebuie să rămână principala sursă de venit pentru locuitorii comunităților. Proiectul de modificare a legii a fost depus încă din 2017. A fost amplu dezbătut, m-am implicat personal în modificarea acestei legi. Din 2018, proiectul stă la Camera Deputaților și a trecut în sfârșit. Chiar dacă colegii de la PNL au venit cu amendamente care au fost aprobate, din păcate, pe votul final ei s-au abținut sau chiar au votat împotrivă. Guvernul Orban a trimis un punct de vedere prin care a spus că nu susține aceste modificări și a transmis că o vor contest”, a declarat senatorul Lucian Trufin

 

Acesta a precizat că România a trecut de la o agricultură fărâmițată la una cu cele mai mari ferme din toată Uniunea Europeană și că este în dezavantajul satului românesc.

Senatorul botoșănean precizează că mai toate satele românești în care terenurile agricole sunt lucrate de mari companii străine, comunitatea locală moare încet dar sigur, fără ca acele companii să se implice activ prin investiții mai ales în comunitatea locală.