Agricultură

Se comasează terenurile agricole din județ. APIA a primit mai puține cereri unice de plată, dar suprafața a crescut 



 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Campania de depunere a Cererilor Unice de plată pentru anul 2020 a fost finalizată

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)- Centrul judetean Botosani informează că a finalizat în data de 09 iulie 2020 Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2020, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 31.988 cereri, pentru o suprafață declarată la plată de 287.324,42 hectare. 

Reamintim că perioada de depunere a cererilor unice de plată fără penalizări, s-a desfășurat în intervalul 2 martie – 15 iunie 2020, fiind depuse un număr de 31.777 cereri pentru o suprafață de 285.638,20 hectare, din care 26.266 cereri au fost depuse prin mijloace electronice.

 



 

În ce privește perioada de depunere a cererilor cu penalizări de 1 % pentru fiecare zi de întârziere, mai exact intervalul 16 iunie – 09 iulie 2020, au fost înregistrate 211 cereri, pentru o suprafață declarată la plată de 1.686,22 hectare.

Nicio cerere unică de plată depusă după data de 09 iulie 2020 nu mai este admisă.

În comparație cu anul 2019 la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) –  Centrul judetean Botosani, numărul cererilor a scăzut cu 921 cereri, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 6.835,03 ha, fapt care confirmă tendința de comasare a terenurilor de la an la an.

Procentul de suprafata inregistrat la APIA Botosani in acest an este 102,44% fata de anul 2019. 

Prin urmare, si sumele de bani care vor intra in judetul Botosani pentru suprafetele solicitate la plata in acest an vor fi mult mai mari in raport cu cresterea suprafetei solicitate. 

Orice suprafață de teren utilizat care este eligibilă pentru finanțare reprezintă o resursă financiară care va susține agricultura botoșăneană și va crește competitivitatea produselor autohtone, aceasta fiind și rațiunea apelurilor repetate ale Centrului Județean Botoșani către potențialii beneficiari ai formelor de sprijin gestionate de APIA de a depune cererile unice de plată, îndemnuri care nu au rămas fără ecou motiv pentru care acțiunile noastre comune s-au bucurat de succes.

Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

Mihai Bogdan CÎMPANU

DIRECTOR EXECUTIV