Agricultură

Lucian Trufin: “Oros a dat ordin –  în Agricultura românească apare fermierul – pompier”



 

Într-o perioada în care întreaga omenire caută soluții la ceea ce a devenit o amenințare la nivel global ministrul Adrian Oros a semnat un ordin prin care fermierii sunt obligați să angajeze servicii de urgență private, pentru stingerea incendiilor.

 

”Se pare că după această perioadă, relativ scurtă din punct de vedere al realizărilor de ministru al agriculturii, Adrian Oros a contractat un virus al disprețului față de fermieri care mai apoi s-a manifestat în aroganță politică și s-a concretizat prin decizii luate împotriva oamenilor care prin munca lor ne hrănesc”, a declarat senatorul Lucian Trufin.

 



 

Mai exact prin Ordinul 182/2020 societățile agricole sunt obligate să asigure constituirea și funcționarea serviciului de urgență privat conform reglementărilor în vigoare sau să încheie contract cu un alt serviciu de urgență voluntar sau privat. În plus aceste societăți sunt obligate să permită accesul forțelor inspectoratului de urgență în fermă cu scopul de a efectua instrucții sau controale și de asemenea sunt obligate să participe la exercițiile și aplicațiile tactice de intervenție organizate de acestea precum și asigurarea pregătirii și antrenarea serviciului de urgență privat.

 

După ce termină de organizat și pus la punct acest sistem de intervenție privat, căci pompierii de la inspectoratele pentru situații de urgență nu se vor mai deplasa la incendiile din câmpuri, fermierii mai au câteva responsabilități, bineînțeles tot obligatorii.

Ei ar trebui să caute persoane care să stea la puncte de observare în lan, puncte de observare dotate și ele cu mijloace de semnalizare acustice  pentru a da alarma în caz de incediu.

Dar pentru că nici aceste aspecte nu sunt suficiente fermierii, care în viziunea liberală vor fi pompieri profesioniști, vor sta obligatoriu în așteptarea incendiilor cu tractoare dotate cu pluguri, remorci cu minim 5 stingătoare pe remorcă, găleți cu apă, rezervoare de minim 500l, cisterne cu apă remorcabile cât și un minim de mături cu nuiele. 

 

Pe lângă faptul că obligațiile fermierilor conform acestui ordin pe de o parte sunt imposibil de îndeplinit și însumează un efort financiar imens și nejustificat iar pe de altă parte duce la o risipă a forței de muncă, care și așa este precară în agricultură, ministrul agriculturii a mai și demonstrat la un post de televiziune că nici nu știe ce a semnat dând dovadă de diletantism și provocând haos prin deciziile sale legislative. În numele fermierilor, cunoscând situația din teren, îi cer public ministrului agriculturii să retragă acest ordin și îl sfătuiesc ca înainte de a semna orice document măcar să îl citească înainte.”, a mai declarat senatorul Lucian Trufin.