Din 7 focare de pestă porcină, două au rămas active. Pentru 4 focare de pestă NU se vor acorda despăgubiri

0

 COMUNICAT DE PRESA

20.10.2021

EVOLUTIA

FOCARELOR DE PPA LA DOMESTIC SI A DESPAGUBIRILOR

IN PERIOADA 01.01-20.10.2021

1. IN CURSUL ANULUI 2021 AU EVOLUAT 7 FOCARE PPA LA SUINELE DOMESTICE, DIN CARE 6 CU PROPRIETARI ( COSULA, SARATA com. MIHALASENI, FRUMUSICA, PLOPENII MARI com. UNGURENI, N.BALCESCU com. FLAMANZI MESTEACAN, com.CORNI ) SI 1 FOCAR CU PROPRIETAR NECUNOSCUT ( CERBU com. COPALAU);

2. DIN CELE 7 FOCARE , SUNT STINSE 5 , IAR 2 RAMAN ACTIVE ( FLAMANZI SI CORNI);

3. DIN CELE 6 FOCARE CU PROPRIETARI CUNOSCUTI , AU FOST ACORDATE DESPAGUBIRI LA 2 EXPLOATATII, CARE AU RESPECTAT IN TOTALITATE LEGISLATIA IMPUSA DE H.G. NR. 1214 / 2009 ( FOCARE COSULA SI FRUMUSICA ) , IAR LA 4 EXPLOATATII NU SE ACRODA DESPAGUBIRI , DEOARECE TOATE AU FOST SANCTIONATE CONTRAVENTIONAL CU AVERTISMENT ORI AMENDA, PENTRU NEANUNTAREA IN TERMEN LEGAL A MEDICULUI VETERINAR CONCESIONAR DESPRE MISCARILE DE PORCINE DIN CADRUL GOSPODARIILOR PROPRII, LIPSA CROTALIERII , NEPASTRAREA CADAVRELOR .

 


4. PENTRU A NU DECADEA DIN DREPTUL DE A FI DESPAGUBITI, PROPRIETARII DE PORCINE TREBUIE SA RESPECTE URMATOARELE REGULI SIMPLE :

– SA ANUNTE IN MAXIM 48 ORE MEDICUL VETERINAR DESPRE ORICE CAZ DE IMBOLNAVIRE SAU MOARTE LA PORCINE, CU RETINEREA CADAVRELOR;

– SA CROTALIEZE IN MAXIM 60 ZILE TINERETUL PORCIN DIN PRASILA PROPRIE;

– LA ORICE SACRIFICARE PENTRU CONSUM PROPRIU, SA ANUNTE MEDICUL VETERINAR, SA PREDEA CROTALIA AURICULARA SI SA SEMNEZE FORMULARUL DE EVENIMENT F-3 CU CARE SE REGLEAZA BAZA DE DATE ( NUMARUL DE PORCI DIN BAZA NATIONALA DE DATE SA FIE EGAL CU NUMARUL DE PORCI EXISTENTI REAL IN CURTE ! )

 


 

5. IN PERIOADA 12- 18 OCTOMBRIE 2021, IN JUDETUL BOTOSANI AU FOST CONFIRMATE DOUA FOCARE NOI DE P.P.A. LA DOMESTIC , LA O EXPLOATATIE CU 11 PORCINE IN LOCALITATEA N.BALCESCU , COM. FLAMANZI SI LA O EXPLOATATIE CU 7 PORCINE IN LOCALITATEA MESTEACAN, COM. CORNI. ANIMALELE AFECTATE PPA AU FOST UCISE SI NEUTRALIZATE PRIN METODA ALTERNATIVA DE INCINERARE SI INGROPARE IN LOCATII APROBATE DE A.P.M. BOTOSANI. PROPRIETARII DE ANIMALE NU AU FOST DESPAGUBITI , DEOARECE AU FOST SANCTIONATI CONTRAVENTIONAL PENTRU NEANUNTAREA IN TERMEN LEGAL A MEDICULUI VETERINAR CONCESIONAR DESPRE MOARTEA SAU SACRIFICAREA DE PORCINE , NEPREDAREA CROTALIILOR , NEPASTRAREA CADAVRELOR, NEACTUALIZAREA BAZEI DE DATE, FAPT E PREVAZUTE IN H.G. NR. 1214/2009 CU DECADEREA DIN DREPTUL DESPAGUBIRII .ATRAGEM ATENTIA DIN NOU CRESCATORILOR DE PORCINE SA RESPECTE NECONDITIONAT OBLIGATIILE DE MAI SUS, PENTRU A EVITA MASURILE COERCITIVE CU TOATE CONSECINTELE CARE DECURG DIN CEASTA.

 

Director executiv al D.S.V.S.A. Botoșani

  

 

 


Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *