Economic

Valeriu Iftime, președinte al Camerei de Comerț: Bugetul este o chestie hazlie. Camera trebui să creeze unitate în mediul de afaceri

Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani
Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani

Omul de afaceri Valeriu Iftime a organizat prima conferință de presă în calitate de președinte al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Botoșani.

Acesta a vorbit despre provocarea de a ”resuscita” activitatea Camerei, de a o transforma în ceva util mediului de afaceri, folositor comunității locale.



Iftime a făcut o scurtă prezentare a Camerei de Comerț, a rolului pe care l-a avut și a realității curente care îi este nefavorabilă.

”Ea reprezintă mediul de afaceri, este apolitică, non-profit și o asociație liber consimțită a oamenilor de afaceri. Una era în *90-95-97 și alta este acum. Camera de Comerț ar trebui să creeze unitate, forță mediului de afaceri. Nu să îmi dea mie forță pentru că eu dintr-o naivitate am ajuns aici și vreau să pot să fac ceva pentru mediul de afaceri fără să fiu implicat politic. Camera de Comerț este apolitică și insist să rămână așa. Când am citit ce înseamnă Camera de Comerț și ar trebui să reprezinte mediul de afaceri în tot ce înseamnă partea de legislație la nivel local sau județean… noi am descalificat puțin am lăsat să se ducă într-o parte a derizoriului pentru că apare lege pentru business fără să fie întrebată Camera, care ar trebuie să aibă o imagine mult mai bine construită. Lucrul acesta nu s-a făcut și a decăzut din drepturi”, a declarat Valeriu Iftime.

 

Noul președinte al CCIA Botoșani susține că a fost o greșeală ca instituția să nu fie bugetată și să fie obligată să se descurce din resurse proprii. La Botoșani sediul CCIA este al statului și nu poate fi nici măcar reabilitat

Camera de Comerț Botoșani are doar 38 de membri cotizanți, care plătesc anual 800 lei, are și 4 salariați ”niciunul nu e cu normă întreagă, sunt prost plătiți și e greu să creezi un mecanism să fie util mediului de afaceri din Botoșani în aceste condiții”, potrivit lui Iftime.

Acesta a spus că va pune la dispoțizia Camerei de Comerț o parte din logistica Grupului de firme Elsaco și va începe prin a organița pe 14 februarie o întâlnire cu oamenii de afaceri din județ la Hotel Rapsodia. Au fost trimise 1500 de invitații, iar cu primi zece oameni de afaceri din județ a discutat personal Valeriu Iftime.



”Asta vreau să aflu: ce vor oamenii de afaceri de la noi? Va fi un set de întrebări, un chestionar, și am propus o întâlnire pe 14 februarie la Rapsodia, la ora 12. Să vedem ce vor oamenii de afaceri, dacă avem nevoid de Camera de Comerț. Aici nu este nicio resursă și trebuie angajați juriști, economiști să poți să faci treabă. Bugetul meu azi este o chestie hazlie. Eu pun la dispoziție resurse de la companie, caut public-relations să meargă la fiecare firmă în oraș să explice ce vrem să facem. Eu nu pot să fac asta. Vreu să-i întreb pe oamenii de afaceri dacă sunt dispuși să fim uniți, să facem ceva pentru mediul de afaceri prin Camera de Comerț. Eu spun că Elsaco poate fi mai puternică prin Camera de Comerț, dar pentru început, până când Camera va putea ajuta Elsaco, trebuie să facem puternică această asociere”, a completat Valeriu Iftime.

 

Acesta a spus că în țări precum Austria, apartenența firmelor la Camera de Comerț este obligatorie prin lege, dar și Camera își face treaba și apără și promovează interesele mediului de afaceri.

”Lumea așteaptă de la Cameră să facă ceva. Dar astăzi avem un mecanism șchiop fără prea multe competențe. Sunt în Botoșani firme care se descurcă singure, dar sunt și firme care au nevoie de ajutor. Firmele mari au nevoie de firmele mici, așa cum și firmele mici au nevoie de firmele mari. Camera de comerț este a nimănui astăzi, dacă nu vrem să o redescoperim”, a completat Iftime.