Economic

Probleme la una dintre marile fabrici de confecții. Pierderi de 729.300 lei, cifră de afaceri în scădere, probleme cu personalul

Una dintre cele mai proaste vești pentru economia locală vine din rândul celui mai important sector industrial al județului, în care lucrează cel mai mare număr de salariați în privat. 

 

2017 s-a încheiat cu pierderi consistente, după foarte mulți ani de profit, pentru una dintre cele mai mari fabrici de confecții din județ, care lucrează cu nume importante din fashion la nivel mondial.

 

Compania Conted SA Dorohoi, fabrică unde se produc costume pentru nume mari din industria modei, a terminat anul trecut cu pierderi de 729.300 de lei și cu o cifră de afaceri în scădere cu 17,47% față de 2016.

 



 

Potrivit datelor financiare preliminare, Conted SA Dorohoi, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 13,89 milioane lei, comparativ cu 2016 când a fost de 16,89 milioane lei, în scădere cu 17,47%.

”Activitatea de exploatare s-a încheiat cu o pierdere în sumă de 729.300 lei, spre deosebire de anul 2016 când am înregistrat un profit în sumă de 322.739 lei. Cel mai important aspect a fost scăderea veniturilor din exploatare cu 10,19% față de anul 2016”, se precizează în raportul privind datele financiare preliminare semnat de Manole Popa, președintele Consiliului de Administrație al Conted.

Motivele pentru care s-a ajuns de la profit la pierdere sunt trecute în același raport, respectiv diminuarea numărului de salariați direct productivi cu 15,78%, scăderea prețurilor la clienții principali cu 14%, lungirea perioadei de intersezon de la 8 săptămâni la 14 săptămâni, nealimentarea constantă a liniilor de producție.

 

 

 

”Datorită existenței unor cheltuieli fixe mari, scăderea numărului de salariați direct productivi a dus la o creștere a costului unitar și astfel la o scădere în volum a comenzilor. Totodată, diminuarea numărului salariaților direct productivi a dus la o scădere cu 12-14% a volumului producției realizate. În plus, scăderea numărului de salariați direct productivi a dus la o lipsă acută de personal în liniile de producție, scăzând drastic producția realizată, datorită liniilor incomplete. Lipsa de personal direct productiv ne-a forțat să desființăm o linie de producție pentru a acoperi lipsurile de pe celelalte linii cu personalul liniei desființate”, se mai arată în raport.

Conted susține că a pierdut personal din patru motive: împlinirea vârstei de pensionare, concurența de pe piața muncii, abateri disciplinare foarte grave care au dus la concedieri și demisia unor salariați.

Creșterea perioadei de intersezon de la 8 la 14 săptămâni a dus la o ”lipsă acută de comenzi în lunile martie, aprilie, mai și octombrie”.

 



 

Apoi, salariul minim pe economie a crescut cu 16% în 2017 față de 2016. Totodată, a crescut cu 47% provizionul pentru beneficiile angajaților privind concediul de odihnă neefectuat aferent anului 2017. Creșterea cu 130% a impozitelor și taxelor locale în 2017 față de 2016 pentru că a fost obligatorie reevaluarea clădirilor și astfel a crescut valoarea impozabilă a acestora.

Creșterea cu 14,12% a numărului zilelor de concediu medical plătite de societate, de la 2.861 zile la 3.265 de zile. În bani creșterea numărului zilelor de concediu medical a fost de 34,69%, de la 176.128 lei la 237.222 lei. S-a decis măsura de anulare a acordării tichetelor de masă pentru a diminua parțial creșterea cheltuielilor, însă nu a fost acoperitoare.