Agricultură Economic

PRODUSE din BOTOȘANI prezente la Târgul internațional Vilnius, LITUANIA 

Cașcavalul de Săveni și Cozonac e’ Domnesc din Județul Botoșani, vedete într-o expoziție a României peste hotare.  

În perioada 24-26 mai 2018 se va desfășura la Vilnius, Lituania, cea de-a 22-a ediție a expoziției internaționale AgroBalt 2018,una dintre cele mai semnificative și impozante expoziții internaționale pentru agricultură și industrie alimentară din Țările Baltice.

Evenimentul este organizat în cadrul formatului 16+1 ( Albania, Bosnia – Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Slovacia, Polonia, Estonia, Ungaria, România și R.P. Chineză ).

 



 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va fi reprezentat de către domnul secretar de stat Alexandru Valentin ȚACHIANU și va participa cu un stand oferit de către organizatori, în cadrul căruia vor fi prezenți experți ai direcțiilor tehnice.

La standul MADR din incinta expoziției vizitatorii vor putea degusta produse românești înregistrate cu Indicație Geografică Protejată, precum: Magiun de prune Topoloveni din județul Argeș, Salam de Sibiu produs de cei 6 membri ai Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu, din judeţele Bacău, Sibiu, Braşov, Călăraşi, Ilfov şi Bucureşti, Novac afumat din Ţara Bârsei, judeţul Braşov, Telemea de Ibănești de la membrii Asociației pentru promovarea produselor tradiționale de pe Valea Gurghiului, județul Mureş, produs înregistrat cu Denumire de Origine Protejată dar și Pălincă de Bihor, produs cu indicație geografică la băuturi spirtoase.

 

 

 

În cadrul Expoziţiei Internaționale pentru agricultură și industrie alimentară „AgroBalt” vor fi prezentate și produse ale căror documentații se află depuse la Comisia Europeană: CAȘCAVALUL de SĂVENI din județul BOTOȘANI, Cârnații de Pleșcoi din județul Buzău și Scrumbia de Dunăre afumată de la membrii Asociației Ro-Pescador din Tulcea.

De asemenea, vor mai fi oferite spre degustare alte trei produse ale căror documentaţii sunt în curs de finalizare pentru a obține protecție europeană: Telemea de Sibiu de la Asociaţia Producătorilor de Telemea de Sibiu, Brânză de Vaideeni obținută de membrii Cooperativei Agricolă Vaideeni și Salată cu icre de ştiucă de Tulcea de la Asociația Ro-Pescador din Tulcea.

 



 

Federaţia Naţională a Producătorilor de Produse Tradiţionale va oferi spre degustare cu sprijinul membrilor asociațiilor locale, preparate din diferite regiuni ale României, cum ar fi produse din lapte: brânză, caşcaval, caș afumat și neafumat, telemea, brânză de burduf în coajă de brad, produse din carne (cârnaţi de porc sau de oaie, slănină afumată, costiță afumată, muşchi afumat, ghiudem, babic, cârnați picanți, cârnați de casă, costiță afumată, pastramă afumată etc.) cât și produse de panificaţie şi patiserie ( Cozonac e’ Domnesc din Județul Botoșani, Cozonac Comoara Măcinului, pâine cu cartofi). Nu vor lipsi produsele din pește (baghetă pescărească, batog afumat, păstrăv ardelenesc, pastramă pescărească, icre de crap), precum și vinul alb şi roşu.

Oaspeții târgului se vor putea delecta, de asemenea, cu delicatese precum dulceață de cireșe amare/căpșuni/vișine/zmeură/caise/ardei iute/lavandă/mamordică, gem de prune, zacuscă și tocană de legume, dar și cu vestitele prune uscate de Leleasca.

Este pentru prima dată când MADR participă la expoziția internațională „AgroBalt”, aceasta reprezentând o oportunitate extraordinară de promovare a produselor românești de calitate, precum și a politicilor publice aplicate de MADR.

 

COMUNICAT DE PRESĂ – DAJ BOTOȘANI data

DIRECTOR EXECUTIV 24.05.2018

Ing. Cristian DELIBAȘ