Un român deține un lanț de frizerii în Irlanda. În fiecare salon are drapelul României și steagul FC Botoșani

0

Romică și Gabriela Afrăsânei

Cum își arată unii patriotismul față de România în anul Centenarului Marii Uniri? Îi cinstesc numele făcând performanță într-o țară străină în care au devenit oameni respectați, fac afaceri de milioane de euro și trăiesc 100% românește cu gândul mereu la România.

Aceasta este și descrierea unui botoșănean forțat de viață să plece din țară acum mulți ani.

În România avea afaceri și totul părea să meargă bine, dar o problemă de sănătate a fiicei sale l-a forțat să vândă și să emigreze în Irlanda. La 22 de ani de atunci deține un business, League Barbers, de 2 milioane euro cifră de afaceri anuală, angajează români, în special din zona Botoșani, lanțul său de frizerii este considerat ca fiind în Top 3 în Irlanda, și în fiecare zi are un dor nebun de România.

 

Loading…

Trăiește și simte românește, în fiecare din cele patru frizerii are drapelul României și steagul echipei de fotbal FC Botoșani, mănâncă mâncare românească zilnic, în casa sa din Irlanda se vorbește românește și visează la ziua în care se va putea întoarce definitiv, cu familia, în țară.

 

Romică Afrăsânei este un botoșănean plecat din țară în urmă cu 22 de ani, împreună cu soția sa Gabriela și fiica Romina. Fiica sa a căzut de la un balcon și a avut probleme care nu au putut fi rezolvate în România. Situația materială de atunci a familiei Afrăsânei era una foarte stabilă: trei baruri, un magazin alimentar și importuri de anvelope second-hand de peste hotare.

A dat stabilitatea de atunci pe incertitudinea viitorului în altă țară doar cu gândul la sănătatea și viața pe care fiica sa, singurul său copil în acel moment, o va avea.

 

”Situația financiară era bună, mă descurcam bine. Eu având un singur copil atunci, am pus dragostea pentru copilul meu mai presus de orice și am conștientizat că trebuie să fac ceva pentru ca ea să aibă o viață altfel. Am încercat tot ce este posibil cu fata mea în spitale și mi-am dat seama că nu am să am viitor în România și am făcut tot ce este posibil omenește să plec definitiv de acolo. Am plecat cu o țintă. Prima oară am vrut să emigrez în Canada dar în mod dubios mi s-au respins actele și am ajuns în Irlanda. Am muncit ca tot omul, dar am avut o bază financiară de acasă. La început a fost greu, dar apoi m-am orientat pe ce aveam eu în sânge și la ce mă pricepeam. Tatăl meu a fost frizer o perioadă din viața lui, bunicul meu de pe mamă a fost frizer la Stăuceni. La început am intrat în firme de security, apoi a venit criza din construcții, am spus să mă duc pe prestări servicii că asta este baza și am făcut niște cursuri, dar aveam pregătire de acasă în domeniul managerial. Când am deschis prima frizerie din start am vrut clientelă irlandezi și nivel de lux. Toate frizeriile mele sunt la un nivel extraordinar. O spun statisticile din Irlanda că suntem în Top din toate punctele de vedere”, a declarat Romică Afrăsânei pentru BanulBotoșănean.ro.

 

 

loading…

Acum 7 ani, botoșăneanul din Irlanda înființa League Barbers, o rețea de frizerii pentru bărbați, iar în acești ani a ajuns în Top 3 jucători pe piața de profil, concurând cu alte două rețele irlandeze.

Statisticile business-ului spun totul despre flerul în afaceri a lui Afrăsânei: 4 frizerii, 2 milioane de euro cifră de afaceri, 95% dintre angajați sunt români, 90% dintre aceștia sunt din zona Botoșaniului.

Cele patru frizerii League Barbers sunt Saggart, Athy, Athlone și Blesington, având ca angajați pe Ștefan, Nicu, Raul, Edy, Narcis, Petrișor, Adam, Ionuț, Mișu, Eugen, Bogdan, Eduard, Alin și Nelu.

Dar cum poate un român să aibă un business de succes într-o țară din Occident?

”La început am fost priviți cu răceală, dar toată percepția se schimbă în momentul în care un client ne intră pe ușă. Nu exagerez, dar curățenia de la noi e mai ceva ca în farmacie, toți angajații au uniformele călcate la dungă. Ei intră, știu că nu suntem irlandezi, dar calitatea serviciilor prestate în League Barbers i-a făcut să se atașeze de noi. 99,9% dintre clienții noștri sunt irlandezi, iar asta spune totul. Duminica frizeriile lucrează din plin, avem 3-4 frizeri pe tură plus cleaning-ul”, a precizat Romică Afrăsânei.

Acesta a spus că frizerii tineri câștigă la League Barbers 2.000 euro net, în timp ce frizerii cu experiență au 3.000 euro net plus taxele la stat.

Botoșăneanul spune că este o diferență enormă între frizeriile din Irlanda și cele din Botoșani.

”Aici plata se face la oră și ce se lucrează peste se plătește în plus. În România există două lucruri în frizerii pe care doar acolo le găsești. În primul rând programarea la frizerie, doar în România este așa ceva. Apoi, munca la procent. Nu există așa ceva. Salariul se dă indiferent că plouă sau ninge, se plătește cu ora. Nici faptul că în același loc se tund și femei și bărbați și copii nu este în avantajul frizeriilor din România”, a completat botoșăneanul Romică Afrăsânei.

Emma și Romina Afrăsânei

Pe lângă prosperitatea economică pe care și-a asigurat-o în Irlanda, Afrăsânei este împlinit și din punct de vedere familial.

În Irlanda a venit pe lume și Emma, a doua fiică a familiei Afrăsânei, iar primul copil al familiei, Romina, a devenit unul dintre cei mai buni studenți din țară, are două facultăți, două mastere, și a apărut în presa irlandeză după ce a fost aleasă să discute cu Barack Obama, fostul președinte al SUA, în vizita făcută de acesta și soția sa Michelle la Universitatea din Dublin.

 

Vizite dese în Botoșani și un dor nebun de țară

Cum vede un botoșănean plecat din țară orașul și cum vede România după atâția ani? Totul trece prin două filtre, unul al inimii și celălalt al rațiunii.

Se topește de dorul de România, îi este dor de Botoșani și încearcă să își aline suferința vorbind românește, angajând români, ascultând muzică românească, mâncând românește. În zona în care locuiește Afrăsânei este un restaurant cu specific românesc, cu meniu românesc, iar sâmbăta este muzică live românească, iar el este unul dintre clienții fideli.

În țară venea înainte mai rar, dar după ce a murit tatăl său și unchiul său Gheorghe Afrăsânei, directorul Școlii 2 din Leorda, are probleme medicale, a fost în țară și de 7 ori câte două sau trei zile pentru că are niște proprietăți și nu mai are nicio persoană împuternicită să le administreze.

”Dacă ați ști cât de dor îmi este să trăiesc acasă… Am 49 de ani și visez să mă întorc în țară, dar nu am la ce. Iubesc orașul și țara și mă gândesc zilnic la ele, dar economic și politic lasă mult de dorit, nu există acea stabilitate pe care o am în Irlanda. Aici sunt înconjurat de români, particip la tot ce poate fi viață românească. Când trăiești în afară dragostea de țară are o cu totul altă dimensiune. Asta mă și deranjează când vin în țară, când vin în Botoșani. În România e rușinos să spui că îți iubești țara și nu înțeleg de ce”, a spus botoșăneanul.

Acesta spune că vede că se fac investiții și în Botoșani, însă doar în zonele principale și că oamenii simpli, frumoși și cinstiți își văd de treaba lor și nu au loc să se facă remarcați pentru că oamenii falși au acaparat totul, de la politică până la toate nivelurile din societate.

”Fiica mea cea mare are 25 de ani, cealaltă are 18 ani jumătate, au învățat limba română acasă după programa din țară, le-am învățat să trăiască românește, noi sărbătorim Paștele și Crăciunul așa cum se face în România. Avem în casă borcane cu murături din România, vin din România, mâncăm 100% românește și în casa noastră trăim după regulile din România și mai precis din Botoșani. Visez să mă întorc în țară, dar… nu am la ce din păcate. Nu pot să dau stabilitatea de aici și să îmi duc fetele acolo deși inima asta vrea să fac”, a concluzionat Afrăsânei.

Sursa foto din frizerie: www.leaguebarbers.ie

BOGDAN CALINIUC

 

 


Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *