Economic

FOTO Un avocat a deschis o fabrică de ulei de cânepă și folosește doar soiuri românești. Produce uleiuri, semințe decorticate, făină și fibre

 

avocatul Ioan Sălăvăstru, Hatural Hemp Heart

Moment istoric pentru economia județului Botoșani și pentru întreaga regiune a Moldovei.

 

Un avocat a deschis la Dorohoi prima fabrică de procesare a cânepii și de pe 15 martie va livra pe piață ulei de cânepă, cânepă decorticată, făină de cânepă și fibră de cânepă, toate cele patru produse în variantele eco și convențional.

Avocatul Ioan Sălăvăstru a deschis fabrica Natural Hemp Heart din Dorohoi, singura fabrică de procesare a cânepii din Botoșani, din regiunea Moldovei, și una dintre puținele din țară.

 

 

 

 

loading…

 

Investiția s-a ridicat la aproape 500.000 euro și a început în august 2017, construcția fiind finalizată în iulie 2018.

De atunci și până acum s-a lucrat și s-au omologat produsele, s-au obținut toate avizele și s-au făcut teste calitative în România, Elveția și Italia.

”Pe 15 martie dăm startul în activitatea de comercializare a produselor noastre pe care după toate analizele făcute în țară și peste hotare putem să spunem că sunt cele mai bune din lume. Din 2017 și până acum, toată munca s-a pliat pe a ajunge la standardul de calitate pe care ni-l dorim în fabrică. Efectiv să lucrăm cu toate secțiile și cu toate sectoarele, inclusiv ambalarea pentru mica și marea distribuție se realizează cu data de 15 martie, dată la care vom livra produsele în forma lor finală. Primele pe piață vor fi uleiul de cânepă eco și condițional, sămânță decorticată de cânepă eco și convențional. Fabrica produce nu doar produsele principale, ci și produse derivate, mă refer la cele care rămân după extragerea uleiu, făina din șrotul de cânepă, și de asemenea facem fibra de cânepă din partea care rămâne după decorticare. Cele 4 produse principale sunt acestea: ulei, decorticată, fibră și făină”, a declarat avocatul Ioan Sălăvăstru.

Lansarea pe piață a produselor va fi dublată de contracte de vânzare prin intermediul celui mai mare magazin online din țară, Emag.ro, dar și a gigantului american Amazon.com, având în vedere cerința uriașă de pe piața mondială pentru uleiul de cânepă.

Primul magazin din Botoșani în care vor fi disponibile produsele din cânepă fabricate la Natural Hemp Heart va fi magazinul naturist din spațiul fostului BTT, lângă Ecomed, vis-a-vis de BCR. Totodată, se va încerca vânzarea produselor Natural Hemp Heart prin Ovisim și Pita.

De pe 15 martie, produsele pot fi comandate direct și de pe site-ul producătorului naturalhempheart.com.

 

 

Loading…

 

Două noi produse gata de lansare

Deși este cea  mai nouă fabrică de procesare a cânepii din România, Natural Hemp Heart lucrează deja la lansare a două noi tipuri de ulei. Ioan Sălăvăstru susține că acestea vor fi Uleiul Premium și Uleiul Absolut, ambele fiind ambalate în sticluțe de ulei esențial și cel mai probabil vor fi dotate cu pipetă.

”Uleiul premium va conține o parte din terpinele cânepii, din elementele din cânepă, în timp ce uleiul absolut va conține toate elementele cânepii. Proprietățile acestor uleiuri? Sunt incredibile. Este vorba despre conținutul de CBD, ce influențează în bine funcționarea sistemului nervos uman, care este asimilat de organism în mod natural prin consumul de cânepă. Practic vorbim de un elixir al tinereții”, a precizat avocatul Sălăvăstru.

 

 

100% românesc: de la soiurile folosite, la capital

Orice produs va ieși pe poarta fabricii Natural Hemp Heart din Dorohoi va fi 100% românesc pentru că soiurile folosite sunt românești, culturile sunt pe teren românesc, iar fabrica este cu capital 100% autohton.

”Noi lucrăm cu doi fermieri botoșăneni care au folosit sămânță românească, soiurile Jubileu Secuieni și Zenit, soiuri omologate european, care au THC, substanța halucinogenă, de 0,018%, în condițiile în care normele admit o concentrație de 0,2%, deci noi suntem la 20% din normele impuse. Cânepa produsă la Botoșani este de o calitate impecabilă, soiuri de cea mai bună calitate cultivate în cel mai bun sol pentru culturile de cânepă din țară. Fără urmă de modestie, obținem cele mai bune produse calitativ din lume pentru că avem cea mai bună sămânță și la Botoșani avem cel mai bun sol cu cea mai bună climă din toată țara pentru cânepă. Înainte de Revoluție România era pe locul trei ca producție de cânepă, iar Botoșani din toată România producea cel mai mult. Acum Botoșani a redevenit cel mai mare producător de cânepă din țară”, a completat fabricii de procesare a cânepii de la Dorohoi.

Fermierii care livrează cânepă fabricii de la Dorohoi sunt Costel Nazare, prin două firme din Concești, și Dumitru Avădănei, din Manoleasa, acesta fiind cultivator de cânepă și înainte de Revoluția din 1989.

Anul trecut, cei doi au avut o producție de 300 de tone de pe aproape 300 de hectare cultivată cu cânepă, la care se mai adaugă și producția de pe cele 30 de hectare ale avocatului Ioan Sălăvăstru și a fostului său asociat.

Fabrica de la Dorohoi Natural Hemp Heart lucrează cu doar 5 salariați momentan și estimează că va ajunge în scurt timp la 10 sau 12. Gradul de automatizare este unul extrem de ridicat și personalul are contact cu sămânța de cânepă doar în momentul în care o aduce în depozitele fabricii, după care totul este automatizat.

”Au fost cerințe speciale pentru autorizarea ISO și ECO, personalul intră în contact cu materia primă doar la aducerea în depozit, atât, după care nu mai intră în contact cu ea. Am vrut produse de calitate premium și am făcut tot posibilul pentru a le obține”, a mai spus avocatul Ioan Sălăvăstru.



 

Cânepa și produsele din cânepă sunt catalogate drept alimente ideale

Când vorbești cu avocatul Sălăvăstru, unul dintre cei mai cunoscuți în domeniul comercial, crezi că vorbești cu un inginer din domeniul alimentației publice. Informațiile oferite de Sălăvăstru despre proprietățile cânepii și ale produselor din cânepă sunt complete.

Acesta susține că uleiul din semințe de cânepă are cel mai bogat conținut de proteine și de acizi grași esențiali, omega 3 și 6, în formula ideală.

”Este unul dintre cele mai bune alimente de pe planetă. Două lingurițe de ulei de cânepă echivalează cu 200 grame de somon sălbatic, dar asimilarea de către organism este mult mai bună. Produsele din cânepă pot fi consumate fără niciun fel de problemă de copii, adulți și bătrâni, doar că este recomandată moderația. Atât uleiul, cât și sămânța decorticată sunt indicate în consumul gravidelor, vă spun în calitate de bunic, iar rezultatele sunt fabuloase. Tot din cânepă este ideal pentru om pentru că se absoarbe în cel mai curat mod de către organism. Eu spun că în mod normal nu ar trebui să lipsească din nicio familie uleiul de cânepă și produsele din cânepă”, a declarat Sălăvăstru.

Avocatul susține că făina de cânepă, în proporție de 8-10% folosită cu făina de grâu transformă pâinea într-una dietetică, în Italia fiind folosită la producerea blatului pentru pizza. ”Semințele de cânepă se pun în paste, în iaurturi, se poate consuma simplă. Fibra de cânepă în iaurturi, combinată cu lapte, extrem de bogată în vitamine și este ideală pentru un tract intestinal sănătos. Făina și fibra de cânepă ajută la tratarea pestei porcine și sper ca informațiile să ajungă acolo unde trebuie”, a precizat Ioan Sălăvăstru.

Acesta a mai spus că un apicultor din zona Vlăsinești, care anul trecut a avut stupii lângă o cultură de cânepă, a cerut ca și în 2019 să i se permită accesul cu stupii la culturile de cânepă pentru că albinele s-au imunizat și au avut o producție mult mai mare.  



 

Cei care au pus umărul la deschiderea fabricii Natural Hemp Heart

Avocatul Ioan Sălăvăstru a ținut să mulțumească celor care au ajutat la deschiderea fabricii unicat în Moldova și printre puținele din țară, Natural Hemp Heart.

”Aici este munca unei echipe foarte bine sudate în timp. În toată această afacere s-a implicat domnul Ioan Budeanu, de la Coseli, celui care îi mulțumesc și sper să extindem colaborarea pentru ca produsele noastre să fie preluate de Coseli la vânzare. Le mulțumesc și domnilor Dumitru Avădănei și Costel Nazare, cei doi fermieri care au înțeles foarte bine care este viitorul acestui produs și s-au implicat și în fabrică și în culturi. Remarc aportul avut de angajații de aici care au depășit așteptările mele în sensul că au înțeles că acest produs trebuie să iasă pe piață în condiții impecabile și au făcut tot posibilul pentru asta împreună cu Marian Tătaru, cel care a condus totul aici în fabrică. Domnul Tătaru, care este directorul fabricii, s-a implicat și ca economist, meseria sa, dar mai ales în partea de tehnicitate, a ideilor inovatoare pe care le-am implementat în fabrică cu resursele noastre proprii.

Am avut o colaborare foarte bună și cu Eusebiu Matei, cel care are o fabrică de ulei de floarea soarelui la Darabani, și care ne-a ajutat să punem fluxul de fabricație”, a concluzionat avocatul Ioan Sălăvăstru.

 

Datele de contact ale Natural Hemp Heart:

(+40) 771 658 066

fax: (+40) 331 880 004

Str. Herta, nr. 6, jud. Botosani, loc. Dorohoi

contact@naturalhempheart.com

sales@naturalhempheart.com

administration@naturalhempheart.com