Agricultură Economic Știri locale

A muncit 20 de ani în Italia, s-a întors în România și a investit în propria lui cramă VIDEO-FOTO  

După mai bine de două decenii în care a muncit în Italia, familia lui Neculai Cătălin Ionescu s-a întors în România și a investit toată agoniseala într-o cramă și o mică fermă. 

Neculai Cătălin Ionescu are puțin peste 40 de ani și de aproape trei ani s-a întors în țară alături de soția sa și cei trei copii. 

A muncit în Italia în agricultură, într-o podgorie, dar și în alte domenii mult mai bine plătite, iar agoniseala de 20 de ani a investit-o într-o plantație de vie și într-o mică fermă întinsă pe 13 hectare de teren. 

A construit de la zero o cramă pentru a transforma în realitate visul său de o viață și a inventat Casa Ionescu, prima cramă adevărată din județul Botoșani, cu vin îmbuteliat în sticle etichetate și cu soiuri diferite. 

 



 

 

Undeva pe dealurile dintre comunele Albești și Todireni, Neculai Cătălin Ionescu lucrează 2,5 hectare de vie soiurile Merlot și Fetească Regală, cu care produce vinuri roșu, roze și alb. 

”Este ceea ce mi-am dorit, ceea ce îmi place. Cu cât stau mai mult în vie și în cramă cu atât mă simt mai bine. Am revenit în țară, în Albești pentru că aici am avut terenul, pentru dorința mea cu viticultura și pentru un pic de orgoliu pentru că s-a distrus tot în jur, nu mai există așa ceva în zona noastră. Veneam vara acasă și vroiam să beau un vin cât de cât decent și nu aveam de unde. Mă ducea tata pe la diferiți oameni, nu vroiam să îi descurajez, dar nu era nimic bun”, a declarat Neculai Cătălin Ionescu.

Acesta spune că are vinul în ADN pentru că și bunicul său a avut o cramă în zonă și era un producător de vinuri. 

 



 

Terenul l-a avut moștenire, dar investiția a făcut-o inteligent, în baza unor analize de sol care să determine soiurile de vie care se pretează la zonă și a trebuit să introducă zona Todireni în arealul viticol al României prin Hotărâre de Guvern. 

”Am luat pas cu pas totul și introducerea în arealul viticol a durat cam jumătate de an. Am avut noroc pentru că am depus toată documentația și imediat s-a dat Hotărârea de Guvern, dar erau unii în țară care așteptau de foarte mult timp”, a completat Ionescu.

Dacă o regiune nu face parte din arealul viticol recunoscut, nu se poate planta vie cu scopul de a vinde strugurii și a produce vin, nu se poate accesa un proiect cu fonduri europene în acest domeniu. 

Via Cramei Casa Ionescu este adusă din Italia, șpalierii și dotările sunt din Italia, know-how-ul a fost obținut în Italia, una dintre țările cele mai pricepute în acest domeniu. 

Plantația a fost făcută acum 6 ani, iar în 2018 a venit și primul rod din care s-au produs cam 8000 de litri, din care a și vândut jumătate de cantitate la evenimentele organizate în regiune, respectiv nunți și petreceri, dar și celor care au vrut pe masă un vin mai mult decât decent produs în județul lor.

Producția de vin din 2019 trece prin procesul natural necesar pentru a putea fi consumată, dar Neculai Ionescu spune că va fi mult mai bună calitativ decât cea din 2018. 

Crama construită de Neculai Ionescu este jumătate în pământ și jumătate în exterior, izolată după ultimele standarde care au permis ca în vară la o temperatură exterioară de 38 de grade Celsius în interior să fie cel mult 19 grade Celsius. 

 

 



 

 

Îmbutelierea vinului o face manual pentru că resursele sale financiare nu i-au permis achiziția unei mici linii de îmbuteliere, dar spune că face parte din munca de care este atât de pasionat. 

”Resursele de 20 de ani le-am investit aici. Merită? Pentru mine da! Nu există lucru care să mă completeze mai bine. Se poate face mai profitabil, mai ușor, dar nu este o afacere profitabilă pe termen scurt, iar pasiunea învinge totul. Pe viitor mi-aș dori și un soi mai aromat, poate demidulce pentru că văd că se cere”, a completat Neculai Cătălin Ionescu. 

Acesta intenționează să acceseze un proiect cu finanțare europeană prin Grupul de Acțiune Locală Asociația Leader ”Colinele Moldovei” pentru ca vinurile Casei Ionescu să fie unul dintre produsele locale cu care județul să se mândrească. 

Efortul depus de Neculai Cătălin Ionescu pentru recunoașterea zonei ca făcând parte din arealul viticol al României, banii investiți în fermă și în cramă au dus la primul loc din județul Botoșani în care oricine poate merge să deguste mai multe soiuri de vin, să cumpere vin îmbuteliat la sticlă etichetată, să vadă o fermă cu animale și să se plimbe prin livadă sau prin vie. 

Dacă și drumul județean care conectează comuna Albești de Trușești și de Todireni ar fi asfaltat și nu ar arăta ca după bombardament atunci Casa Ionescu are toate șansele să ajungă o poveste de succes a economiei locale. 

 

Pentru a comanda vinurile Casei Ionescu puteți suna la numărul de telefon 0785128605, pe Facebook pe contul lui Neculai Cătălin Ionescu, dar și o vizită la Crama Ionescu merită în ciuda drumului județean catastrofal, cea mai bună legătură fiind prin Trușești.