Agricultură Economic Știri locale Visit Botoșani

Festival cu 2000 de porții de borș de pește și pește prăjit, proiect cu fonduri europene pentru promovarea consumului de pește

Uniunea Europeană este alarmată de volumul mic al consumului de pește din România, iar situația din județul Botoșani este și mai rea.

 

Orașul Flămânzi are proiect de investiții cu fonduri europene de peste 20 milioane euro în derulare.

De la asfaltări, școli și grădinițe, apă și canalizare, la microbuze electrice și până la cel mai mare festival destinat promovării consumului de pește.

Toate acestea reprezintă proiectele cu finanțare europeană atrase de primarul Dan Oloeriu și echipa de la Primăria Flămânzi.

 



 

 

 

 

Deși județul Botoșani este al doilea din țară, după Tulcea, în ceea ce privește suprafața de luciu de apă dulce, consumul de pește este foarte redus, iar autoritățile locale și Uniunea Europeană vor să crească apetitul botoșănenilor pentru carnea de pește.

Joi a avut loc la Centrul de afaceri din Flămânzi conferința de lansare a proiectului care va aduce în orașul Flămânzi încă 100.000 euro din fonduri europene.

Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, a declarat că va fi organizat în vara lui 2020 un festival pentru promovarea consumului de pește, perioada de implementare a proiectului fiind de 24 de luni.

”Valoarea proiectului este în jur de 100.000 de euro plus TVA. În luna august a anului viitor vom avea un eveniment major, un spectacol iar care vom avea activități legate de promovarea peștelui. Totul va fi cu specific pescăresc. Vom avea 1000 de porții de borș de pește și 1000 de porții de pește cu mămăliguță care vor fi oferite cetățenilor. Ne-am gândit să facem și un concurs de pescuit mai ales că noi în Flămânzi avem 10 hectare de luciu de apă”, a declarat primarul Dan Oloeriu.

Festivalul destinat promovării consumului de pește va fi cel mai mare festival de acest gen din regiunea Moldovei din 2020.

 



 

 

 

În cadrul acestui proiect, Primăria Flămânzi va achiziționa și o instalație de sonorizare care va putea fi folosită, ulterior, la toate evenimentele locale importante.

Proiectul de la Flămânzi este finanțat din fonduri europene prin intermediul FLAG Sulița, care derulează proiecte de peste un milion de euro.

Ovidiu Tabarcea este directorul FLAG Sulița și spune că pe lângă Primăria Flămânzi, și autoritățile din Bălușeni și Sulița au atras fonduri europene pentru un muzeu pescăresc și un centru de tradiții.

“În România se consumă aproximativ șapte kilograme de pește anual iar în restul Uniunii Europene se consumă 23-24 kilograme pește anual, pe cap de locuitor”, a spus Ovidiu Tabarcea, director FLAG Sulița.