Economic Știri locale

A muncit 20 de ani în Italia, acum investește 500.000 euro într-o pensiune pe malul unui lac, un cort de nunți și parcare de TIR-uri

Nicu Pitorac

După aproape două decenii muncite în străinătate, s-a întors în România și investește bani într-o pensiune pe malul unui iaz cu lebede și rațe sălbatice, o parcare de TIR-uri și un cort de nunți. 

A dat eleganța din capitala mondială a modei, Milano, pentru bucuria de a trăi din nou printre ai lui, în România, de a investi, a munci, a construi ceva la el în țară, în zona natală. 

Un botoșănean care a muncit în Italia, în zona Milano, aproape 20 de ani, s-a întors de câțiva ani acasă și investește. 

 




 

Își vinde din proprietățile din Milano pentru a investi în Flămânzi și Frumușica, a renunțat la comoditatea autostrăzilor italiene pentru a circula pe dezastrul de drum european Botoșani-Târgu Frumos. 

Nicu Pitorac este botoșăneanul care pare să fie contra trendului social. A plecat în străinătate când numărul românilor din diaspora era extrem de redus și se întoarce în țară când România, mai ales județe ca Botoșani, este depopulată de plecările masive de cetățeni nemulțumiți de situația din țară. 

A muncit aproape 20 de ani în străinătate, a reușit să aibă propriul business în domeniul transportului de mărfuri și să lucreze în uriașa industrie a modei, confecționând celebrele podiumuri de defilare ale caselor de modă din Milano. 

”Am stat aproape 20 de ani în Italia. M-am săturat! Copiii sunt la școală în Botoșani, m-am întors să creez ceva pentru comunitatea noastră. Nimeni nu face nimic și toți așteaptă să le dea”, a declarat Nicu Pitorac

 

 



 

 

 

Acesta are un service auto autorizat în orașul Flămânzi și este nemulțumit de faptul că mai sunt alte 15 service-uri neautorizate pe care nu le vede nimeni, iar acum investește sume mari de bani într-un proiect în care a reușit să acceseze și fonduri europene. 

Proiectul va însuma o investiție totală de 500.000 euro, iar o parte din el, de 200.000 euro, din care 74% fonduri europene nerambursabile, va fi realizat printr-o finanțare făcută prin Asociația Zona Pescărească Iazurile Moldovei. 

Investiția va fi făcută pe malul unui iaz cu lebede și rațe sălbatice la ieșirea din localitatea Frumușica spre Iași, cu acces direct din drumul european Botoșani-Târgu Frumos. 

”Voi construi o pensiune pe malul iazului, voi decolmata iazul în scop de agrement, partea cealaltă de stradă, la fostul SMA, voi amenaja o parcare de TIR-uri cu locuri de cazare pentru șoferi. Și eu mă confrunt cu lipsa parcărilor pentru TIR-uri din Botoșani și România, pentru că cei de la Drumuri știu să ne ia cât mai mulți bani, dar nu oferă nimic în schimb. Proiectul pe fonduri europene este de 200.000 euro total, atât fonduri europene, cât și contribuția personală, bani cu care voi decolmata iazul și voi construi clădirea pensiunii, restul, de la bucătărie, dotări, investiția în cortul de nunți, în locurile de parcare, în spațiile de cazare sunt banii mei”, a declarat Nicu Pitorac. 

 

În momentul interviului, Nicu Pitorac se pregătea să plece în Milano pentru a vinde un apartament și a face rost de bani pentru finanțarea proiectului. Știe că este riscant, dar își asumă riscul și speră că atât climatul economic din România și din Botoșani se vor mai îmbunătăți, cât și în realizarea proiectului de modernizare a drumului Botoșani-Târgu Frumos. 

Realizarea proiectului de construire a pensiunii de pe malul lacului de la Frumușica are o durată de 16 luni, iar el se realizează prin Asociația Zona Pescărească Iazurile Moldovei cu finanțare prin POPAM. 

Pensiunea de la Flămânzi va avea o bucătărie bazată pe pește, dar și pe bucatele tradiționale îndrăgite în zonă.