Administrație Economic Știri locale

VIDEO Nesimțire! Întrebat de acumularea de apă de la Vârfu Câmpului, ministrul Mediului a vorbit de barajul de la Pașcani

imagine Google Earth

Una dintre cele mai importante investiții publice pe care statul român este obligat să o facă în județul Botoșani este tratată cu sictir de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe. 

Adus la Botoșani de senatorul Costel Șoptică, președintele PNL, Alexe a fost întrebat despre stadiul investiției de la acumularea de pe Siret de la Vârfu Câmpului, despre sumele alocate și rezolvarea blocajelor legislative cu care se confruntă în continuare acest șantier vital pentru jumătatea de Vest a județului. 

Senatorul botoșănean Lucian Trufin l-a întrebat pe ministrul Alexe câți bani s-au alocat în acest an pentru investiția de la Vârfu Câmpului, pentru că intrăm în luna martie. 

 



 

 

 

”Vorbim de acel pericol care ne paște pe noi, botoșănenii, faptul că nu doar municipiul Botoșani, ci și celelalte administrații publice locale care sunt alimentate cu apă potabilă din acumularea Bucecea sunt în pericol să rămână fără apă potabilă în 4-5 ani. 

Vorbim de amenajarea Vârfu Câmpului, o amenajare de importanță regională care se află pe raza a două județe, Suceava și Botoșani, o investiție începută în 1987, sistată în 1994, reluată în 1996, cu sume anuale de 100.000 lei tocmai pentru a ține acea activitate ca deschisă. Din 2017, acea investiție a primit sume de la bugetul de stat de aproximativ 11 milioane lei. Lucrările acolo continuă, dar am vrea să știm din analiza dumneavoastră date clare, sume clare, ce gânduri, ce planuri aveți pentru a finaliza la timp această investiție Vreau să vă aduc la cunoștință că anul acesta ați bugetat o sumă de doar 3,6 milioane lei, sub bugetul estimat propus de anul trecut. Vă rugăm să continuați această investiție astfel încât să o terminați în timp util”, a fost intervenția senatorului Lucian Trufin

 

 

loading…

 

 

 

 

Ministrul a vorbit mult și nu a spus nimic. Răspunsul dat arată o totală lipsă de pregătire față de cel mai important șantier al județului. 

 

”Stimate coleg, stimați colegi, tocmai pentru că nu tot ce a fost făcut înainte e prost, de multe ori sunt lucruri bune ce trebuie continuate. Din păcate avem multe investiții, cum ar fi barajul de la Pașcani, unde s-a făcut 90% din el, țineți minte, 90%. Niște sume colosale investite de statul român, de fap sunt peste 90% și din păcate când să-i pui cireașa la tort nu ai banii. 

Nu știu ce buget ați văzut dumneavoastră, poate fișa transmisă pentru că bugetul și la Romsilva și la Ape pe investiții pentru 2020 nu a fost încă discutată cu ministrul sau  cu colegii din minister. Importat este să înțelegeți că bugetul ANAR-ului și la ROMSILVa aproape că este un buget, cum se spune la familii ”de la o lună la alta” și vrem să găsim resurse pentru că, știți foarte bine, prețul la apă nu a mai crescut pentru ANAR în ultimii zece ani astfel încât să avem bani de investiții, de la Hidroelectrica. A fost criza de la Romsilva și astăzi avem probleme cu implementarea statutului silvic. La Apele Române, din cauza politicilor de acolo, de la 45% din buget cheltuieli de personal suntem la 74% în 2020. Doi coloși ai statului român nu pot să funcționeze. Dar asta este o problemă a Guvernului. Vom găsi soluții pentru investițiile publice”, a spus ministrul Costel Alexe

 

Întrebat și de ziariștii locali despre investiția de la Vârfu Câmpului, ministrul Mediului a rugat să fie sunat marți seară pentru informații. 

Pentru investiția de la Vârfu Câmpului, Guvernul României trebuie să facă și exproprieri, trebuie să defrișeze o zonă aflată într-o zonă protejată, mai are de obținut avize în acest sens, dar ministrul nu a știut să ofer nicio informație în acest sens.