Administrație Agricultură Economic Știri locale

Ghid de prevenție și supraviețuire contra Coronavirus… la Botoșani

Coronavirus ne va obliga să ne schimbăm mult pentru că economia se va schimba. 

Știu, va fi greu, dar va trebui să facem și asta. 

Nu mai cumpărați făină ca nebunii, Casa Pâinii și Moldopan nu se închid și chiar funcționează din plin. 

Parcă nici sărbătorile nu mai sunt la fel dacă nu avem parmezanul și mozzarella cu DOP pe eticheta de Carrefour, Lidl sau Kaufland.

 

 



 

 

Nu va cădea cerul pe noi dacă vom cumpăra din piața mare sau piața mică, din magazinele locale sau chiar din magazinele producătorilor Five Continents, Lacto Solomonescu sau Vlăsie Company. Produsele lor sunt fabuloase la gust și sănătoase. De la smântână, la cașcaval maturat, lapte și unt, iaurturi, de toate chiar și mozzarella. Dar poate vrei o brânză de oi sărată, așa cum doar crescătorii noștri de oi știu să pună toamna. 

Avem cârnați, mușchi, pastramă, mici, carne de burger, tobă, salam, orice preparat din carne la Stejarul și la POPA, fără e-uri, doar din carne. 

Trebuie să fii nebun să își cumperi miere de albine făcută în China, dar expusă la marile lanțuri de magazine, când Ferma Apicolă Marineac sau Stupina Istin au cea mai sănătoasă miere. 

E mai cool să cauți doar somon chiar dacă e pescuit în zone de ocean pline cu mercur, dar să știi că e mai sănătos un șalău, un crap sau chiar un novac prins pe Prut sau la Drăgușeni ori Dracșani sau Costești. 

Îți faci griji că nu vei mai avea acces la carne de porc sau vită din Germania sau Olanda? Știi câți crescători de oi avem în județ? Îți aduci aminte cum le plângi de milă că vând oile în țările arabe la prețuri de nimic? Hai să consumăm mai multă carne de oaie! E sănătoasă tare și animalele de la noi sunt crescute ca odinioară.

Dacă ești printre cei care o dai și pe naturiste… să știi că uleiul de cânepă făcut la Dorohoi este incredibil de bun, la fel și sucul de aronia produs la Dorohoi. Avem și uleiuri esențiale din culturi bio produse local. Avem și suc de cătină făcut la Zăicești. 

Mai sus de Dorohoi, dar și în Huțani, la granița cu Suceava, sunt două mici făbricuțe de ulei de floarea soarelui. Nu au etichetă pe care să scrie că au nu știu ce omega, dar oamenii aleg la propriu floarea-soarelui din care scot uleiul. 

 

 



 

 

Nu rămânem mai prejos nici la capitolul băuturi pe masă. 

Anul trecut în zona Știubieni nu s-a prea făcut vin, și cât de bun este vinul de acolo, dar la Crama Ionescu găsești vin de viță nobilă, făcut ca în Italia, și alb, și roșu dar și nelipsitul de acum roze. Un vin bun găsiți și la Călărași, iar despre vinul de Malaga făcut la Mihălășeni de Loredan Buraga… nu cred că nu ați auzit sau nu ați gustat. 

Alcool sanitar producem din belșug la Vorona, dar tot acolo facem și cunoscutele sortimente de vodcă Voronskaya și Ștefan cel Mare. Dacă o țineți cu tradiționalul, rachiul de Rădeni sau țuica de Sulița sunt remedii naturiste contra gripei. 

Și poate ați uitat, dar usturoiul de Copălău … merge și cu peștele prăjit, prins în râurile și iazurile din județ, că doar suntem al doilea județ ca luciu de apă dulce, și cu preparatele de carne naturale și e dovedit a fi bun contra gripei, dar la prevenție, nu la tratare. 

Arpacașul făcut la Doma, în Cătămărăști, este din grâu cultivat pe terenurile acestui județ, iar pufarinii acestei firme sunt o variantă bună pentru un dulce fain tare. 

Și dacă tot suntem aici, nu ai cum să nu mergi într-un sat, dacă te enervează aglomerația din piață, și tot găsești o găină sau un cocoș pe care cineva e dispus să ți-l vândă și să ți-l sacrifice acolo pentru a avea ce pune în oală.. sănătos.

În concluzie, ghidul de supraviețuire la coronavirus e viața noastră de botoșăneni dusă zilnic cu toate aceste bunătăți pe care ÎNCĂ le producem în acest județ atât de frumos pe care atât de puțini îl apreciem și încă și mai puțini îl iubesc.

Evitați aglomerațiile, stați în casă cât puteți, beți un pahar cu Voronskaya, un rachiu de Rădeni, beți un vin de la noi din județ, dați copiilor un pahar cu lapte de la noi, o felie de pâine cu miere de albine, tot de la noi. 

Încercați să vă faceți cumpărăturile la Admir, Pita sau Ovisim, au multe dintre produsele locale și multe produse mai ieftine, de la mâncare la detergenți, decât marile lanțuri franțuzești sau germane.

Faceți un borș moldovenesc și mâncați cu mămăligă. Încercați să țineți gripa departe de voi cu produse locale. Dacă nu reușiți mergeți la medic. Înainte, treci pe la Farmacia Anca, unde găsești o mulțime de preparate locale din uleiuri esențiale, dar și antibacterian produs în laboratorul farmaciei.

Sănătate! 

Bogdan CALINIUC