Agricultură Economic

Costel Șoptică: ”Fermierii vor fi despăgubiți pentru pagubele produse de secetă”. Se scutește de la plata contribuția specifică pentru apa de irigat

Comunicat de presă: 

După ce am reușit să votăm în Senat modificarea legislativă privind scutirea fermierilor români de plata contribuției specifice de gospodărire a apelor către Administrația Națională Apele Române, pentru apa folosită la irigații atât pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul Prezidențial nr. 195/2020, cât și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acestuia, mai vine o veste bună care să sprijine agricultura și implicit economia.

 

Prin Ordin al Ministrului Agriculturii, fermierii vor fi despăgubiți pentru pagubele produse de secetă. În contextul în care criza de coronavirus este dublată de o secetă extremă, decizia este una pe cât de necesară pe atât de așteptată, mai ales că Moldova este una din zonele unde culturile de toamnă sunt compromise în mare parte, în special unde nu s-a putut iriga.

 

 



 

 

 

În calitate de președinte al Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond Cinegetic și de membru în Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, dar și dat fiind faptul că trăiesc în județul Botoșani, un județ preponderent agricol, m-a preocupat să sprijin acest sector care înseamnă un motor important în mersul economiei. Iată că după 10 ani în care acest fenomen nu a fost luat în calcul de către autorități, deși exista ordinul 4359/2019 privind seceta hidrologică și HG 557/2016, conform căreia trebuia să apară un regulament privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice extreme, având ca efect seceta pedologică, Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii a emis un ordin prin care organismele județene și locale pentru situații de urgență vor avea o bază legală, astfel încât să constate pagubele produse de secetă, iar fermierii să poată fi despăgubiți. După constatarea dimensiunii pagubelor, se va evalua exact valoarea acestor pagube, iar toți fermierii afectați vor fi despăgubiți.  

 

Indiferent cât de dificile sunt aceste vremuri pe care le depășim cu toții, preocuparea Guvernului este de a asigura toate condițiile pentru relansarea economiei și de a găsi soluții pentru ca toți românii ale căror venituri sau afaceri au fost afectate de criza de coronavirus să fie sprijiniți. 

 

Senator PNL,

prof. Costel Șoptică