Administrație Economic Politică Știri locale

Proiectul care va aduce sute de milioane de euro în Botoșani, votat în Parlament. Fost ministru: ”Doi parlamentari obsedați de județele lor”

Veste URIAȘĂ pentru viitorul județului Botoșani din punct de vedere al dezvoltării prin fonduri europene. Ceea ce era considerat la început drept încă un proiect fantezist pentru județul Botoșani și drept o încercare de a capta imaginea publică a unui parlamentar botoșănean a devenit LEGE. 

Investiții Teritoriale Integrate (ITI) ”Țara de Sus”, proiectul care va aduce sute de milioane de euro în județul Botoșani din fonduri europene, a devenit LEGE și urmează să fie promulgată. 

Proiectul a fost inițiat de senatorul botoșănean Lucian Trufin și vizează investiții din fonduri europene în valoare de câteva sute de milioane de euro pentru județul Botoșani, dar și pentru comunele vecine din județele Suceava și Iași a fost   




 

Fostul ministru al Fondurilor Europene în Guvernarea PSD, Roxana Mînzatu, cea care a fost la Botoșani în momentul în care Lucian Trufin obținea acordul PSD și al PNL pe plan local pentru ca ITI Țara de Sus să fie aprobat de primarii celor două partide din județele Botoșani, Iași și Suceava, a postat pe contul său de Facebook reușita aprobării în Parlament a acestui proiect. 

 

”Doi parlamentari obsedati de judetele lor & lupta pe amendamente 🙂 Eu pentru microregiunea Fagaras (Brasov si Sibiu, adica), Trufin Lucian pentru Botosani, Iasi si Suceava! Si amandoi ajutati de Alfred Simonis, caruia ii multumim”, a postat Roxana Mînzatu

 

Și senatorul Lucian Trufin a marcat momentul pe contul său din rețeaua de socializare: 

”ITI ȚARA DE SUS ARE FINANȚARE !

În numele botoșănenilor, țin să vă mulțumesc d-na ministru ROXANA MÎNZATU Această reușită m-a onorat și mi-a adus astăzi cea mai mare satisfacție a acestui mandat. Pentru mine este un deziderat atins, un obiectiv în care am crezut, căruia i-am dedicat timp și energie și pentru care astăzi mă bucur mai mult ca oricând. Pentru județul BOTOȘANI , proiectul de lege prin care ADI ȚARA DE SUS Sus va primi alocare europeană distinctă prin mecanismul ITI, este de fapt o poartă deschisă spre dezvoltare”

 

 




 

Când a inițiat proiectul, Lucian Trufin nu a beneficiat de susținerea totală a colegilor săi din PSD, cel puțin nu de la nivelul Consiliului Județean Botoșani. A fost nevoie de două ședințe de CJ în care consilierii PSD să fie convinși să aprobe intrarea CJ în ITI Țara de Sus pentru atragerea finanțării europene cu un nivel uriaș pentru județul Botoșani. 

De altfel, nici toți primarii PSD din Botoșani nu și-au manifestat susținerea acestui proiect la început, deși colegii lor din Suceava și Iași au prezentat viziunea lor legată de fondurile europene care pot fi atrase prin ITI.

Dar până la a ajunge la CJ Botoșani, Trufin a obținut acordul scris al câtorva zeci de parlamentari din regiunea Moldovei pentru fundamentarea proiectului prin care ITI Țara de Sus urma să fie acceptată de Guvernul României pentru a putea primi finanțare europeană nerambursabilă în vederea scrierii strategiei în baza căreia vor fi depuse proiecte de dezvoltare în județul Botoșani și comunele limitrofe din Suceava și Iași. 

De la drumuri ocolitoare pentru localități, la rețele de gaz, apă și canalizare, proiecte de dezvoltare economică, de industrializare a agriculturii și pisciculturii. 

De la câteva sute milioane de euro minim, la peste un miliard de euro ar putea ajunge ca investiții prin ITI în Botoșani. 

După ce Legea va fi aprobată, urmează ca ITI să obțină fonduri europene nerambursabile prin care să se facă strategia de dezvoltare a regiunii.