Economic

Un salon și o clientă au făcut din Botoșani o vedetă la nivel național cu un bon de 1035 lei

1035 de lei este valoarea bonului plătit de o clientă la un salon unde și-a făcut părul și suma pentru care Botoșani și salonul respectiv au apărut în mai toată presa centrală, de la ziare naționale la posturi de radio. 

Controversa a apărut instant, bonul fiscal postat de clienta nemulțumită de preț a devenit viral. 

Cei mai mulți, așa cum era de așteptat, au înjurat patroana salonului pentru scorul bonului, în timp ce numărul celor care au încercat să o apere pe aceasta sau să prezinte un alt punct de vedere decât al majorității au intrat și ei în gura celor care au înjurat patroana. 

 

 



 

 

Eu nu fac decât să îmi exprim punctul meu de vedere, și nu e nimeni obligat să îl citească sau să îl accepte, strict pe situația creată de un bon cu o anumită valoare pentru un produs sau serviciu, fără a face referire la salon sau la clienta nemulțumită. 

Când citești un bon cu 1035 de lei pentru ”un vopsit” de păr te îngrozești și te gândeșiti imediat la faptul că multe doamne care lucrează în confecții primesc cu două-trei sute de lei mai mult pentru o lună de zile de muncă chinuitoare. 

Și mie mi se pare enorm prețul, dar am învățat în timp că prețul reflectă calitatea, unicitatea și este cel care selectează clienții. 

Cred că este cazul să ne lepădăm de multe chestii comunistoide pe care le-am moștenit fără voia noastră și să depunem efortul pentru ca pe viitor să tratăm mai altfel astfel de subiecte. 

În România, ca de altfel în toată lumea, există produse și servicii care se vând la prețuri diferite, unele mai mari, altele mai mici, cu adaosuri mai mari sau mai mici, în funcție de clienții cărora sunt adresate. Cum în piață găsiți roșii la 5 lei, dar și roșii la 20 de lei, le cumpărați pe cele pentru care aveți suficienți bani în buzunar. Și nu puteți să spuneți că tot roșie este și cea de 5 lei și cea de 20 de lei, cum nu puteți să spuneți că tot vopsit este și la 200 de lei și la 1035 de lei pentru că nu sunt la fel nici roșiile și nici vopsitul. Unul este prețul când chemi un meseriaș să îți dea cu vopsea albă un perete și altul este când pentru același perete îi ceri să îți facă stucco veneziano. O bere se vinde și cu 2 lei, dar și cu 20 de lei și nu mai este nimeni atât de mirat de diferența de preț pentru că știe că este vorba despre calitate, chiar dacă și la unele dintre cele mai scumpe sortimente s-ar putea să ai impresia că bei una de 2 lei, dacă nu o ții la rece. 

 



 

 

 

Revenind la domeniul de înfrumusețare, sunt saloane la care un tuns costă 15-30 de lei și altele 50-100 de lei, iar vopsitul are marje la fel. 

Bonul fiscal pentru ”un vopsit” de păr de 1035 lei a atras numeroase comentarii referitoare la puterea de cumpărare din Botoșani. 

Dragilor, în Botoșani toate serviciile din acest sector sunt mai ieftine ca în Iași, Cluj sau București tocmai pentru că este o altă putere de cumpărare. Saloanele din Botoșani nu au același adaos cu cele din Cluj, București sau măcar la fel ca în Iași. 

Dar și saloanele de la Botoșani oferă servicii de top, așa cum oferă și cele din marile orașe, așa cum sunt și serviciile oferite din ce reiese din bonul de 1035 de lei ajuns celebru. 

Dacă ești bărbat căsătorit ori dacă ai amantă, dacă ești necăsătorit dar ai o prietenă nu se poate să nu fi întrebat măcar o singură dată de ce a durat atât de mult statul la salon la vopsitul părului. Moment în care vine o tonă de informație despre cât durează decapatul, câte nuanțe de păr erau pe cap și cât a durat totul pentru a ieși o nunanță uniformă la final. Drept urmare, ca un cunoscător în domeniu, adică multe întrebări puse cu ”de ce a durat atât?”, vă spun că să compari vopsitul balayage cu un simplu vopsit este ca și cum ai compara vopsitul unui perete cu vopsea albă cu a face pe acel perete stucco veneziano, așa cum am mai precizat. Dar să vedeți cât durează și cât costă trecutul de la brunet sau șaten la blond, ori de la roșcat la blond. 

Cât de sus poate să ducă un salon prețul pentru serviciile de top? Până unde îi permite puterea financiară a clientelei alese. Femeile care câștigă salariul minim pe economie nu își vor permite din leafă să se vopsească prin balayage, cum nici bărbații cu minimul pe economie nu își permit bere la 20 de lei sticla de 330 ml, motiv pentru care cumpără un PET de 2 litri cu 7 lei. 

Să se isterizeze o țară că un salon a cerut 1035 de lei pentru un serviciu este ca și cum am protesta în stradă pentru că în loc să avem mașini Tesla noi, cei mai mulți dintre români avem mașini second-hand. 

În Botoșani sunt o gașcă de saloane pentru femei, cu prețuri care de care mai variate, iar pe lângă ele sunt și fetele care fac aceeași muncă doar că din sufrageria de acasă. Fiecare doamnă și domnișoară merge în funcție de banii din poșetă, așa cum fiecare om se duce și își face cumpărăturile în funcție de banii avuți, chiar dacă ar vrea ceva mai scump, mai de calitate, mai bun. 

Și în cele din urmă, să vezi că bonul de 1035 de lei provoacă isterie la București și în marile orașe… e absolut sinistru ținând cont de ce prețuri se practică în Capitală și în marile orașe. 

 

Bogdan CALINIUC