Economic

Camera de Comerț după întâlnirea cu ministrul Muncii: Antreprenorii din toate domeniile de activitate au propus reducerea nivelului de taxare a muncii



 

 

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani a organizat, vineri 10 iulie, o întâlnire de lucru între mediul local de afaceri şi Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

La întâlnirea care a avut loc la sediul SC Formens SRL au participat firme din majoritatea domeniilor de activitate, însă s-a pus accent pe industria prelucrătoare unde activează 11.913 salariaţi din judeţul Botoșani. 

Firme  prezente la întâlnire, precum SC Formens SRL, Quality Textile Concept SRL, Dan International SRL, Mato SRL, Simiz Fashion SRl, Farmacia Elena SRL, Rolana Tex SRL, SC Napomen Concept SRL, din Botoșani dar și din alte județe din România, au formulat prin intermedierea CCIA Botoșani, propuneri scrise cu problemele întâmpinate în sectoarele lor de activitate, propuneri ce au fost înaintate spre studiu Ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale.

 

 



 

 

Antreprenorii din industria ușoară au menţionat că impactul crizei provocate de pandemia COVID-19 se va resimţi în jumătate de an, când este noua perioadă de contractări a produselor fabricate. Estimările celor din domeniu vizează o reducere a comenzilor cu 50-70% în perioada octombrie 2020-aprilie 2021. În acest sens s-a solicitat implementarea muncii cu timp redus şi flexibil după sistemul practicat în Germania (Kurzarbeit).

Antreprenorii din toate domeniile de activitate au propus reducerea nivelului de taxare a muncii în condiţiile în care România are cel mai mare nivel din Europa şi în acelaşi timp compensarea reducerii încasărilor la bugetul statului prin majorarea impozitului pe profit.

De asemenea, s-a solicitat creșterea  salariului  net  pentru  angajații  care  au  un salariu de până la 1.5 x salariul minim, efectuată prin reducerea treptată a impozitului pe venit. Astfel ar creștere  veniturile  nete  pentru  angajații  cu salarii mici.

O propunere venită de la agenţii economici din domeniul serviciilor beauty vizează combaterea serviciilor prestate la negru, fapt ce va aduce venituri consistente la bugetul statului.

Întâlnirea a fost urmată de o vizită în spațiul de producție al SC Formens SRL.