Agricultură Economic Știri locale

În primăvară cultiva căpșuni, acum cartofi, ceapă și gladiole. Tânărul care s-a întors din străinătate să lucreze terenul cu familia sa



 

Andrei Andy Zahariuc si Petronela Lupan

Unii lucrează în agricultură în străinătate, în condiții inumane, pentru salariile de acolo. Alții au preferat să se întoarcă în România, să-și asume o mulțime de riscuri, să acceseze un proiect european și să muncească pe rupte pentru business-ul lor, pentru viitorul lor. 

Un astfel de caz este și cel al lui Andrei Zahariuc, din satul Poiana, comuna Brăiești. 

Andi, cum este alintat de părinții săi, a ales să se întoarcă în România, în frumosul său sat natal, unde peisajul te face să crezi că ești într-o zonă de munte, pentru a pune pe picioare o afacere în agricultură. 

A muncit doi ani în Spania în industria lemnului, într-un ritm infernal. Banii pentru care a muncit fizic până la epuizare au fost trimiși acasă, iar mama sa, Liliana Zahariuc, i-a pregătit terenul pentru ceea ce avea să devină cu adevărat ferma familiei. 

 



 

 

Membrii familiei Zahariuc lucrau deja câteva suprafețe de teren, dar banii făcuți de Andi în străinătate au fost investiți în achiziția unor noi suprafețe și în actele necesare pentru accesarea unui proiect pentru tinerii fermieri, finanțat din fonduri europene nerambursabile. 

Andi a urmat cursuri de perfecționare ca fermier și-a achiziționat un tractor și un plug prin fondurile atrase. 

În primăvara acestui an, căpșunile din satul Poiana, comuna Brăiești, au fost produsele vedetă pe Facebook, pe grupul Producători Locali. 

Pandemia de Coronavirus a venit oarecum în ajutorul tuturor fermierilor locali deoarece botoșănenii și-au adus aminte, mai ales în timpul stării de urgență când deplasările erau restricționate, că avem fermieri locali, că putem mânca mâncare locală, proaspătă, mai gustoasă și categoric mai sănătoasă decât cea importată în marile lanțuri de magazine. 

Iubita lui Andi Zahariuc, Petronela Lupan, muncește alături de acesta și a folosit Facebook pentru promovarea produselor sănătoase crescute în ferma familiei Zahariuc și a fost cea care a făcut un brand local din căpșunile din satul Poiana. 

 

 



 

 

Lunile au trecut și de la căpșuni, familia Zahariuc a ajuns la cartofi, ceapă și gladiole. 

Andrei Zahariuc spune că în câmp culturile sunt grav afectate de secetă. Acum vinde cartofi și florile cultivate pe mai multe parcele și este, probabil, singurul fermier care și-a cumpărat sortator de cartofi. 

”Banii făcuți din vânzarea căpșunilor, care a mers foarte bine, i-am investit într-o mașină de sortat cartofi de care sunt foarte mulțumit”, a declarat Andi Zahariuc

Are și o mașină de recoltat cartofii, iar mașina de sortat îl ajută să vândă cartofii pe categorii. Dacă veți cumpăra cartofi de la familia Zahariuc să nu vă mire că toți cartofii arată aproape la fel, este doar ”vina” aparatului de sortat și nu este vreun soi modificat genetic programat astfel. 

Florile familiei Zahariuc se vând, datorită Petronelei Lupan, în mai multe florării din municipiul Botoșani, dar și la clienți din Suceava. 

”Am avut și trei soiuri de lavandă pe care le-am dat pe toate. Și acum avem cerere, dar nu avem cum să o onorăm”, a spus și Petronela Lupan

Produsele acestor fermieri, care lucrează în familie terenul și care investește cât de mult pentru a avea mâncare proaspătă și sănătoasă, le găsiți pe grupul Producători Locali, comandând la domiciliu sau direct de la ferma din satul Poiana, comuna Brăiești. 

Nr.telefon ferma Zahariuc: 0231 620 121 .