Administrație Agricultură Economic Știri locale

Centrală fotovoltaică din fonduri norvegiene, bibliotecă modernizată și produse locale promovate prin fonduri europene



Autoritățile locale din orașul Săveni atrag fonduri europene prin toate proiectele posibile și care sunt eligibile. Astfel, marți, la Săveni a avul loc o ședință de informare pentru prezentarea unor proiecte transfrontaliere derulate prin Grupul de Acțiune Locală Valea Bașeului de Sus și prin granturile din fonduri norvegiene.

La întâlnirea informală „Succese, planuri şi oportunităţi pe teritoriul Grupului de Acţiunea Locală Valea Başeului de Sus”, organizată de Cristian Nistor, directorul GAL Valea Bașeului de Sus, și Relu Tîrzioru, primarul orașuluI Săveni, au fost invitați oameni de afaceri locali, primarii comunelor membre GAL, cadre didactice și senatorii Doina Federovici și Lucian Trufin, deputatul Marius Budăi.




„Vom vorbi despre proiectele de bune practici care s-au realizat pe teritoriul GAL, despre proiecte transfrontaliere realizate între GAL și Mileștii Mici din Republica Moldova care este intrat în cartea recordurilor pentru cea mai are colecție de vin vechi din lume și vom asocia brandul GAL Valea Bașeului de Sus cu un brand recunoscut la nivel mondial. Vom vorbi despre proiectele de bune practici realizate în Săveni, despre proiecte pe granturi norvegiene, centrale fotovoltaice, într-un cuvânt vom prezenta exemplele de urmat. Aș mai vrea să precizez că vom prezenta un concept de proiect unic în momentul de față în România cu care noi cei de la GAL Valea Bașeului de Sus am apărut pe un site oficial al Uniunii Europene fiind astfel unul dintre cele 12 GAL-uri de la nivel european care au apărut cu proiecte care sunt date drept exemplu la nivelul UE”, a declarat Cristian Nistor, manager proiecte GAL Valea Bașeului de Sus.




De asemenea, primarul Relu Tîrzioru a declarat că prin aceste proiecte va fi reabilitată biblioteca din Săveni și va fi realizat un parteneriat de promovare a vinurilor din zona Mileștii Mici și a Cașcavalului de Săveni.

„Modelul de bune practici la Săveni continuă și vede azi promovarea a două proiecte importante și esențiale pentru localitatea Săveni cât și pe zona GAL-ului Valea Bașeului de Sus. Vorbim de un proiect transfrontalier ce cuprinde cele două părți de pe malul stâng și drept al Prutului, este vorba despre orașul Cupcini din R. Moldova și orașul Săveni județul Botoșani. Al doilea proiect se referă la un parteneriat de promovare a zonei Săveni cu zona limitrofă capitalei Moldovei, mă refer la Mileștii Mici din raionul Ialoveni, un proiect ambițios în care noi o să prezentăm produse de pe raza GAL Valea Bașeului de Sus și ei vor prezenta multe produse de la cramele de la Mileștii Mici, crame renumite și intrate în cartea recordurilor la două capitole: la cele mai lungi galerii din lume și la cea mai grandioasă colecție de vinuri vechi din lume”, a precizat Relu Tîrzioru, primarul oraşului Săveni.

Prin proiectul cu Mileștii Mici, GAL Valea Bașeului de Sus va organiza mai multe evenimente de promovare a vinurilor produse în Republica Moldova și a brânzaturilor produse în zona Săveni, în special a Cașcavalului de Săveni, produs care beneficiază de recunoaștere europeană.

Primul eveniment de acest fel va fi organizat în această toamnă la Aquaparkul Cornișa din municipiul Botoșani unde vor fi degustări de vinuri și brânzeturi.

Totodată, autoritățile din Săveni au prezentat proiectul de construire a unei centrale fotovoltaice prin fonduri norvegiene care, după schimbarea a peste 700 de lămpi de iluminat stradatal cu LED-uri, ar trebui să reducă la jumătate factura plătită de Primăria Săveni pentru consumul de energie electrică în oraș pentru iluminat, consumul de la sediul administrativ și a celui de la unitățile școlare.

Centrala fotovoltaică va fi funcțională în primăvara lui 2021.