Administrație Agricultură Economic Știri locale

Cu 110.000 euro de la UE, au asociat Cașcavalul de Săveni cu vinurile de la Mileștii Mici și au creat ”Moldavian Wine&Cheese” VIDEO



Vinurile recunoscute la nivel mondial din Mileștii Mici, Republica Moldova, și gustosul Cașcaval de Săveni vor fi promovate pe piețele naționale și internaționale sub brandul ”Moldovian Wine&Cheese”.

Parteneriatul care a dus la crearea acestui brand a fost posibil prin accesare unui proiect cu o finanțare de peste 110.000 euro prin intermediul Grupului de Acțiune Locală ”Valea Bașeului de Sus”, al cărui președinte este Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni, și a Asociației Obștești SMART Mileștii Mici. 

Proiectul se numește Redescoperă moștenirea noastră culturală prin branding local comun.



 

”Proiectul împărtășește moștenirea. A fost creat ca urmare a unei măsuri a GAL privind lanțurile scurte de desfacere de produse, adică materia primă de la producător ajunge produs finit pe masa consumatorului, o măsură la nivel european foarte propagată. Noi am avut în 2007-20013 am avut un proiect greenfield, construirea de la zero a unei fabrici de lactate. Alături de celelalte fabrici de lactate care există pe teritoriul GAL au constituit Asociația Producătorilor Cașcavalul de Săveni. Asociația mai are un singur pas să fie recunoscut, în acest an, ca produs cu Indicație Geografică Protejată. Cu partenerii de la Mileștii Mici am intuit o oportunitate pe proiectele transfrontaliere România-Moldova, unic în România, încercăm să asociem un brand local, Cașcavalul de Săveni, cu un brand recunoscut la nivel mondial, Mileștii Mici. Vrem crearea unui brand, Moldavian Wine&Cheese, care să fie folosit în toată regiunea”, a declarat Cristian Nistor, directorului GAL ”Valea Bașeului de Sus”. 

 



 

Primarul orașului Săveni, Relu Târzioru, care este și președintele GAL Valea Bașeului de Sus, a primit de la Lilian Cărmanu, reprezentantul Asociației Obștești SMART Mileștii Mici certificatul emis de Guiness Book care atestă faptul că la Mileștii Mici este cea mai mare colecție de potcoave din lume. Acolo au mai fost stabilite alte două recorduri mondiale, cea mai mare colecție de vinuri vechi și cele mai lungi galerii subterane. 

 

Cașcavalul de Săveni este primul cașcaval produs în România care va primi protecție la nivel European prin Indicație Geografică de Protecție, fiind al doilea produs de lactate care primește asta după Telemeaua de Ibănești. 

 

Grupul de Acțiune Locală ”Valea Bașeului de Sus” din Săveni este unul din cele 5 GAL-uri de la nivelul județului Botoșani, iar în acest exercițiu financiar european a avut un buget de 2,6 milioane euro, gradul de contractare este de 100%, gradul de plată 75%.

Astăzi, GAL ”Valea Bașeului de Sus” este singurul grup de acțiune locală din România care timp de 14 ani a apărut pe un site oficial al UE având proiecte de bune practici la nivelul Uniunii. 

 

La evenimentul lansării brandului ”Moldavian Wine&Cheese” au participat și senatorul Lucian Trufin, fost președinte al GAL-ului din Săveni, fostul ministru Marius Budăi și viceprimarul Cosmin Andrei.