Economic Știri locale

Au vrut să angajeze 30 de tineri, dar au recrutat 70 iar în 2021 vor să ajungă la 150. Interviu cu Tudor Postolache, Head of Global Operations Amber




În toamna lui 2019, în municipiul Botoșani avea loc deschiderea studioului AMBER, cel mai mare jucător independent din domeniul game development din România, ceea ce pentru economia locală a fost ceva ”exotic”.

În Botoșani nu sunt prea mulți angajatori în domeniul IT, cu atât mai puțin în game development, ”grosul” specialiștilor fiind atrași în Iași, Cluj sau București. 

Într-un oraș în care marii angajatori sunt statul, industria confecțiilor și comerțul, a apărut acest business total atipic și care îi vizează aproape în exclusivitate pe tineri, fiind un segment economic la nivel mondial care a cunoscut o dezvoltare explozivă. 

Impactul AMBER în economia județului Botoșani și în rândul tinerilor este uriaș. Când au deschis în toamna lui 2019 studioul din Botoșani, oficialii AMBER anunțau că vor crea 30 de locuri de muncă, dar au încheiat 2020 cu un total de 70, iar pentru 2021 se așteaptă să ajungă la o echipă din 150 de specialiști, de tineri. În 2020 câțiva zeci de tineri au avut venituri peste medie și au rămas să producă în România prin investiția AMBER la Botoșani. 

În județul Botoșani sunt doar 60 de firme cu mai mult de 70 de angajați, așa cum a avut AMBER în 2020, iar numărul companiilor cu peste 150 de salariați este de doar 25. 

Astfel, o nouă stea în economia locală s-a născut în orașul și în județul lui Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian, Elie Radu, Grigore Antipa.



 

Interviu cu Tudor Postolache, Head of Global Operations, Amber

BanulBotosanean.ro: De la deschiderea studioului Amber la Botoșani și până acum câte persoane au fost angajate? 

Tudor Postolache: Când am deschis studioul Amber în Botoșani, planul nostru era ca în primele 12 luni de activitate să atragem 30 de specialiști, dar datorită proiectelor tot mai numeroase, am ajuns să angajăm peste 70 de oameni. Suntem, și în 2021, în căutare permanentă de talent nou în oraș și împrejurimi.

BanulBotosanean.ro: Persoanele angajate sunt din județul Botoșani sau din alte județe? 

Tudor Postolache: Deschiderea biroului din Botoșani a avut ca scop și stimularea industriei de game development și IT&C din oraș și regiune. Ne-am dorit, pe de-o parte, să atragem oameni din Botoșani și din alte localități din jurul orașului, și pe de altă parte, să creăm oportunități pentru tinerii din oraș astfel încât aceștia, după terminarea facultății, să revină să lucreze în Botoșani și să ajute la dezvoltarea economiei locale.

În momentul de față, majoritatea oamenilor vin din Botoșani și din zonele limitrofe orașului, din Dorohoi, Harlau, Săveni sau Cosula.  

BanulBotosanean.ro: Care a fost activitatea de la Botoșani, la ce s-a lucrat de la deschidere și până acum? 

Tudor Postolache: Biroul de la Botoșani are ca principală specializare Quality Assurance, ne ocupăm de testarea jocurilor care urmează să iasă pe piață. În acest an, am oferit servicii de testare pentru jocuri pentru platforme diverse – mobile, PC și console. Dar căutăm să ne diversificăm serviciile și în zona de game design, începând din acest an să punem bazele unei echipe dedicate. De-a lungul lui 2020, am lucrat la proiecte ale unor mari publisher parteneri ai Amber precum Scopely, Roblox, Cartoon Network, SciPlay.

BanulBotosanean.ro: Cum a afectat pandemia de Coronavirus activitatea de la Botoșani? 

Tudor Postolache: Nu a fost afectată, chiar mai mult, ne-am dezvoltat neașteptat de mult și repede. Business-ul Amber a crescut în ultimii 2 ani, așa că am putut angaja mai mulți oameni, ceea ce ne-a făcut să ne mutăm într-un sediu mai mare, pe Calea Națională 95. 

BanulBotosanean.ro: Se lucrează în spațiul închiriat sau se lucrează de acasă? 

Tudor Postolache: Momentan se lucrează de acasă. Pandemia ne-a obligat să lucrăm de acasă și am realizat că, având niște procese foarte bine închegate, se poate lucra bine și remote, așa că am implementat sistemul de WFH în toate cele 6 orașe în care activăm – Botoșani, București, Los Angeles, San Francisco, Guadalajara și Montreal. Dar nu vom renunța la birouri prea curând. 

BanulBotosanean.ro: Care sunt planurile Amber Botoșani pentru 2021 atât al proiectelor la care se va lucra, cât și a numărului de salariați?  Va fi menținere de personal, reducere sau suplimentare? 

Tudor Postolache: Ambiția noastră este ca în următorul an să ajungem la 150 de oameni în studioul din Botoșani. Deci da, vom suplimenta, căci business-ul nostru a crescut în 2020, am deschis birouri în Guadalajara, Mexic și în Montreal, în Canada și am fuzionat cu două studiouri locale, KaraOkulta în Mexic și Scorpius Games din București. Așa că, continuăm să căutăm talent în Botoșani și împrejurimi pe mai multe poziții precum Junior Game testeri, QA Project Coordinator, QA Project Manager, QA Test Lead.

BanulBotosanean.ro: Se poate spune care este pachetul salarial mediu al studioului din Botoșani?

Tudor Postolache: Din păcate nu pot oferi aceste date, dar pot spune că plătim conform industriei de game development. Un specialist din Botoșani câștigă la fel de mult ca cel din București, pe aceeași poziție.