Administrație Economic Știri locale

DOCUMENT Institutul Național al Patrimoniului se opune construirii de blocuri în jurul Caselor Antipa




 

Botoșăneanul Bogdan Cărăușu își continuă demersurile pentru apărarea patrimoniului istoric al municipiului Botoșani și a reușit să obțină un punct de vedere oficial din partea Institutului Național al Patrimoniului cu privire la proiectul de construire de blocuri în jurul Caselor Antipa, pe bulevardul Mihai Eminescu, lângă Judecătorie.

Cărăușu a trimis un memoriu Institutului Național al Patrimoniului prin care a cerut implicarea în salvarea Caselor Antipa. Acolo există un proiect al unui investitor privat, care deține hotelul din apropiere, și care vrea să construiască mai multe blocuri și încă un hotel înglobând în viitorul complex și monumentele istorice. Doar că viitoarele blocuri ar urma să aibă 6 sau 7 etaje, iar masivitatea noii clădiri ar face aproape inexistente Casele Antipa. Mai mult, prin demolările care sunt solicitate de investitor s-ar pierde 45% din actualul ansamblu al Caseleor Antipa, potrivit Institutului Național al Patrimoniului.

Vă redăm adresa transmisă de dr. arh. Ștefan Bâlici directorul general al Institutului Național al Patrimoniului către primarul Cosmin Andrei, către arhitectul-șef și către Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, dar și către Direcția de Cultură.

 

 

 

”Stimată doamnă Președinte,

Stimate domnule Primar,

Stimate domnule arhitect șef,

Ne adresăm atât dumneavoastră, cât și Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din județul Botoșani, pentru a vă expune punctul de vedere al Institutului Național al Patrimoniului referitor la Planul Urbanistic Zonal având ca obiect imobilul monument istoric situat pe bulevardul Mihai Eminescu 36 din municipiul Botoșani, cunoscut cu denumirea Casa Antipa. În opinia noastră, soluția ilustrată în documentația de urbanism și parametrii propuși pentru desfășurarea investiției sunt într-o contradicție totală cu caracterul amplasamentului și regimul său de protecție și ar aduce prejudicii ireparabile țesutului urban afectat, cu efecte negative la scara întregului oraș.

 

Intenția anunțată de autorii documentației nu numai că nu se concretizează în varianta ilustrată de PUZ, dar se dovedește a avea efectul contrar deoarece construcțiile monument sunt pur și simplu strivite de volumele noi, dominate prin masă, configurație și înălțime.

Deși restaurarea presupune operațiuni de conservare și punere în evidență a valorilor estetice și istorice, cu respectarea mărturiilor trecutului, Planul Urbanistic Zonal demonstrează o negare a acestor principii, propunând de fapt desființarea parțială a clădirilor monument prin demolări masive ale părților posterioare. Este un sacrificiu inutil și nejustificat din perspectiva protejării patrimoniului imobil, deoarece ar conduce la dispariția a 45% din substanța istorică a clădirilor actuale cu regim de monument istoric, dar i-ar permite investitorului obținerea unei suprafețe libere mai mari pentru viitoarele construcții și amplasarea acestora cât mai aproape de bulevardul Mihai Eminescu.

 

Intervenția preconizată nu ar avea ca rezultat restaurarea clădirilor istorice și nici integrarea construcțiilor noi în ansamblul monument istoric, ci reconfigurarea totală a contextului adiacent imobilului într-un mod care nu corespunde ideii de valorificare a unui țesut urban istoric.

 

În final, considerăm oportun să aducem în discuție o chestiune care îi preocupă în mod deosebit pe locuitorii Botoșaniului: posibilitatea transformării caselor Antipa într-un muzeu dedicat fraților Grigore Antipa și Nicolae Leon și meritelor științifice ale acestora. Autoritățile locale sunt în măsură să studieze modul în care Casele Antipa pot fi salvate și dăruite orașului și publicului larg prin intermediul unei instituții muzeale ori al unui centru științific (eventual în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București).

Prin urmare vă rugăm să luați în considerare consecințele negative pe care le-ar avea realizarea investiției prevăzute prin PUZ asupra Caselor Antipa și, la o scară mai largă, asupra Municipiului Botoșani și să preveniți distrugerea clădirilor monument istoric și alterarea centrului istoric al orașului. Institutul Național al Patrimoniului se oferă să asigure asistența de specialitate pentru protejarea imobilului monument și a contextului său urban”

AICI ADRESA INTEGRALĂ A INSTITUTULUI NAȚIONAL AL PATRIMONIULUI DMI_SMPIC_Adresa_CJ BT_Casa Antipa