Economic Știri locale

Certificatul energetic – Obligatoriu la inchirierea ori vanzarea de locuinte

Certificatul energetic ofera informatii despre o cladire privind eficienta sa energetica, adica despre cantitatea de energie consumata ca să se incalzeasca, sa se ilumineze si sa se produca apa calda menajera intr-un imobil ori intr-un apartament. Analiza si calculele tipice determinarii acestui consum de energie al cladirii sau apartamentului, efectuate de un specialist denumit auditor energetic, se gasesc incluse intr-un act oficial care poarta numele de Certificat de performanta energetica. Documentul acesta defineste 2 indici de baza: clasa energetica – notata de la A (aceasta fiind cea cu eficienta maxima) pana la G, la care se adauga nota energetica (cuprinsa intre valorile 1 si 100, in care nota cea mai mare fiind cea mai buna).

Un certificat energetic pentru un imobil presupun realizarea unei analize si a unui calcul ale consumului energetic propriu, luand in calcul caracteristicile imobilului. O caracteristica importanta o reprezinta nivelul izolarii termice a cladirii atat raportat la exterior cat si la sol. Caldura se pierde atat prin zona ferestrelor cat si prin pereti ori terasa cladirii, din interior catre exterior, prin lipsa de etanseitati ori din cauza izolarii termice reduse executate cu materiale vechi ori depreciate (ca de exemplu, in cazul unor pereti umezi ori a unei terase stricate).

Obtinerea si costul pentru certificate energetice

Acest act este intocmit, semnat si parafat numai de un specialist in auditare energetica, atestat numai de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei. Tabelul cu auditorii energetici atestati, cuprinzand inclusiv datele acestora de contact, se poate gasi pe site-ul MLPDA, precum si pe site-ul Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, sau pe platforme specializate precum www.certificat-energetic.net.

De ce documente este nevoie pentru auditare?

Pentru a se putea realiza analiza si calculele, auditorul trebuie sa aiba la dispozitie actele urmatoare:

  • Documentul de proprietate ori extrasul din cartea funciara;
  • O fisa cadastrala ori releveul cladirii / apartamentului / casei.

Auditorul energetic are nevoie de acces total pentru inspectarea cladirii. Lui trebuie sa i prezinte date referitoare la caracteristicile tuturor echipamentelor de incalzire, tuturor conductelor pentru incalzire si pentru apa calda menajera, datele contorizarii energiei termice, ca si informatii referitoare la starea peretilor exteriori, a acoperisului ori a terasei, a ferestrelor si asa mai departe.

Care este costul unui certificat energetic?

Costul total al unui certificat energetic este raportat la suprafata locuintei ori la destinatia si suprafata imobilului, si variaza in functie de diversi factori, inclusiv zona din tara unde este situat imobilul. De exemplu, costul unui certificat energetic in Botosani poate varia intre 200-400 lei in cazul unui apartament cu 2 camere, si de la 300 pana la 700 lei daca este vorba despre case. In situatia unor case individuale, tarifele se raporteaza la asa-numita suprafata totala construita desfasurata.

Certificatul energetic este obligatoriu pentru vanzarea ori inchirierea apartamentului

Din august 2013, a devenit obligatorie prezentarea unui certificat energetic la vanzarea ori inchirierea unui imobil, a unei parti din el ori a unui apartament. Documentul este solicitat la inscrierea rolului fiscal al cladirii ori apartamentului (inclusiv in cazul doar a unei parti a cladirii). In cazul in care nu exista certificatul energetic, respectivele contracte de vanzare, de cumparare ori de inchiriere sunt nule.

Aceste certificate energetice probeaza calitatea (eficienta) energetica a imobilului / apartamentului informand astfel proprietarul ori chiriasul referitor la cantitatea energiei consumate per metrul patrat de suprafata pe an. Cu acest prilej, pot fi deduse costurile de intretinere a imobilului ori a apartamentului incepand de la pretul unitatii de energie (in kWh).