Amenzi de 95.000 lei aplicate de ITM Botoșani în august 

0
Valoarea totală a amenzilor aplicate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM Botoşani), în cadrul domeniilor  Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă, în cursul lunii august 2021 este de 95.000 lei.

Instituția condusă de Leo Kohut a verificat zeci de angajatori în luna august și a dispus multe măsuri care să remedieze problemele descoperite.

 

În cursul lunii august 2021, în domeniul Relaţii de Muncă au fost efectuate  controale la un număr de 77 angajatori, cu un număr de 3333 salariaţi dintre care 2591 femei. Au fost constatate 86 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 80.000 lei pentru muncă nedeclarată.

Au fost desfăşurate acţiuni de control şi în cadrul Campaniei naţionale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie şi a produselor făinoase, care a avut loc în perioada 30 august – 2 septembrie.

Au fost efectuate controale la un număr de 32 de angajatori şi a fost aplicată o sancţiune în valoare de 20.000 lei. Rezultatele campaniei sunt incluse în raportarea lunii august. 

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii august 2021 au fost eliberate 1862 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 12 adeverinţe, în baza documentelor existente în arhiva inspectoratului de muncă, 45 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 23 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 164 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii august 2021, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

 – au fost efectuate controale la un număr de 42 agenţi economici, au fost constatate 83 de neconformităţi şi au fost dispuse 86 de măsuri, fiind aplicate 2 amenzi în valoare de 15.000 de lei.

                    –  7 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către  inspectoratul teritorial de muncă;

 –  au fost înregistrate 9 persoane accidentate în accidente de muncă, din care 7 cu incapacitate temporară de muncă şi 2 mortale.

  Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost: 

  • lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională, inclusiv în ceea ce priveşte riscul biologic de infectare privind virusul SARS –COV2;
  • neinstruirea lucrătorilor la angajare;
  • lipsa planul de prevenire şi protecţie;
  • neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic;
  • angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor;
  • angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor;
  • neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate, neefectuarea instruirii împotriva SARS-COV2, lipsa materialelor de protecţie contra virusului. 


Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *