Economic Știri locale

Omul de afaceri Gelu Tofan NU va fi înmormântat la Todireni. Istorie: a avut 16.000 de angajați și i-a fost furat de un business de 600 milioane dolari

Omul de afaceri Gelu Tofan precizeaza intr-o conferinta de presa, referitor la contractul dintre Tofan Group si SMFT (Statul Major al Fortelor Terestre) aflat in atentia DNA, ca documentul a fost semnat de generalul Mihai Popescu si se referea la deseuri metalice in Bucuresti, duminica, 9 august 2006. ANDREEA BALAUREA / MEDIAFAX FOTO



 


Sursa foto: ANDREEA BALAUREA / MEDIAFAX FOTO

Omul de afaceri botoșănean Gelu Tofan s-a stins din viață, sâmbătă, răpus de un cancer de prostată în stadiul patru, cu multiple metastaze.

Acesta este cel mai important om de afaceri pe care l-a dat județul Botoșani după 1990 și a fost unul dintre cei care a marcat mediul de business din întreaga Românie în primii 10-15 ani de după Revoluție.

Deși numele lui Gelu Tofan este legat de comuna Todireni, acolo unde a și realizat o parte din investițiile de milioane de euro, familia a ales ca loc de înmormântare o cu totul altă localitate.

 

 


Slujba de înmormântare a tatălui nostru, Gelu Tofan, va avea loc duminică, 24 octombrie, orele 13:00, la Biserica Sfântul Gheorghe din localitatea Dămideni, comuna Românești, județul Botoșani”, a declarat Adrian Tofan, fiul lui Gelu Tofan.

 

De ce a ales familia Tofan acest loc de înmormântare?

Pentru că biserica din Satul Nou Dămideni a fost construită prin contribuția și prin intervenția omului de afaceri Gelu Tofan, a cărui soție Mariana este originară din acea zonă.

”În Satul Nou Dămideni a început construcţia unui nou locaş de biserică în 1989, prin strădania preotului Vasile Marineac. După realizarea fundaţiilor şi a unei părţi de zidărie, lucrările au încetat din lipsa fondurilor. Intervenţia omului de afaceri Gelu Tofan, căsătorit cu Mariana (Onofrei) din Dămideni, a determinat realizarea unui locaş reprezentativ pentru această parte a ţării, cu dotări de excepţie. Acest sfânt locaş a fost sfinţit la 27 iunie 1999 de către Î.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de Î.P.S. Ioan al Kareliei şi Finlandei, Î.P.S. Petru al Basarabiei şi P.S. Calinic Botoşăneanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi”, se precizează pe site-ul Parohiei Dămideni.

 



 


 

Gelu Tofan a fost cel mai important om de afaceri al județului Botoșani

Cel mai puternic om de afaceri din istoria ultimilor 30 de ani din județul Botoșani a fost, fără îndoială, Gelu Tofan. Atât ca anvergură a business-ului, cât și ca influență în cele mai importante zone politice, administrative și de afaceri, Tofan este botoșăneanul cel mai influent de după 1990. Atât de influent a fost încât fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a mers în vizită la el acasă la Todireni când a venit în județul Botoșani. 

Peste mulți ani, după ce a pierdut din business-urile cu care a cucerit România, a demarat mai multe proiecte alături de Mircea Geoană, cel care avea să devină apoi omul numărul doi în NATO.

Tofan a avut business-ul cu anvelope Danubiana, parte a Grupului Tofan, și a fost primul botoșănean din Top 300 cei mai bogați români, realizat de Capital.

 

Businessmagazin.ro a publicat în 2018 un articol cu titlul ”Cum i-a fost furat imperiul de 600 de milioane de dolari unuia dintre cei mai mari antreprenori români din ani 2000”.

O poveste cu adevărat spectaculoasă are omul de afaceri Gelu Tofan, care era în anii 90 şi la începutul anilor 2000 unul dintre cei mai importanţi antreprenori din România. Grupul Tofan opera mai multe firme, majoriatea din industria anvelopelor auto, cu o cifră de afaceri netă de circa 600 de milioane de dolari; 16.000 de oameni lucrau în cadrul grupului.Antreprenorul român a făcut însă o greşeală, după cum el însuşi spune, având prea multă încredere într-un executiv, care a fraudat mai multe companii din cadrul grupului. Drept urmare, mai multe firme au intrat în faliment şi executare silită. Gelu Tofan a fost victima unui atac în stradă, urmare a războiului pe care îl purta cu fostul său angajat, apoi a avut mai multe probleme de sănătate”, se precizează în articolul publicat de Businessmagazin.ro.