ITM-ul condus de Leo Kohut a adus 1 milion de lei la bugetul statului în 2021

0
Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani a fost o ”pușculiță” pentru bugetul statului în 2021. Instituția condusă de Leo Kohut a efectuat 1787 de controale și a aplicat amenzi în valoare de peste un milion de lei. 

 

”Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Botoșani au efectuat pe parcursul anului 2021 un număr de 1.787 controale, din care 1.121 au avut ca obiect verificarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, iar 666 în cel al sănătății și securității în muncă. În urma acțiunilor efectuate, pentru deficiențele constatate, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani au aplicat amenzi în cuantum de 1.081.600 lei, din care 200.000 lei pentru nerespectarea normelor sănătății și securității în muncă și 881.600 lei încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă. Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, angajatorilor le-au fost trasate 2.630 măsuri, 1.499  măsuri în domeniul sănătății și securității în muncă și 1.131 în domeniul relațiilor de muncă”, se precizează în raportul activității în 2021 a ITM Botoșani condus de Cristian Leo Kohut. Potrivit sursei citate, în urma verificărilor efectuate, inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul relațiilor de muncă au depistat 41 persoane prestând muncă nedeclarată, 25 persoane nu dețineau contract individual de muncă, 16 persoane nu aveau contract individual de muncă transmis în aplicația Revisal, fiind aplicate 34 amenzi în valoare de 820.000 lei.

 

Inspectorii de muncă au urmărit verificarea modului în care se respectă prevederile legale în vigoare, respectiv: modul de cunoaștere, implementare și respectare a noilor prevederi legislative, modul de realizare a măsurilor dispuse în controalele anterioare și respectarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă.

 

În ceea ce privește situația accidentelor de muncă, în anul 2021 Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani a înregistrat un număr de 45 de persoane accidentate în accidente de muncă, din care 40  cu incapacitate temporară de muncă și 5 mortale. Au fost înregistrați 4 accidentați într-un accident colectiv de muncă din care 2 cu incapacitate temporară de muncă și 2 accidentați mortal. 


”În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia le-au reclamat, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în anul 2021, au fost înregistrate     430 de petiții, iar motivele cele mai des întâlnite ale acestora au fost: 172 – neacordare salarii,    33 – neplată ore suplimentare, 53 – neplată CO neefectuat, 14 – neplată concedii medicale,       33 – program de lucru, timp de muncă/timp odihnă, 22- neeliberare adeverințe de vechime, extras Revisal, 37 – neeliberare decizii încetare activitate CIM.

În cursul anului 2021 au fost verificate și înregistrate 26 contracte colective de muncă și 9 acte adiționale la cele deja în vigoare, numărul total al contractelor colective de muncă active la nivelul județului Botoșani, la sfârșitul lunii decembrie 2021, fiind de 109. În anul 2022, Inspectoratul Teritorial de Munca Botoșani va avea în continuare, ca obiective prioritare, reducerea incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate, precum și respectarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă”, a precizat Cristian Leo Kohut. 


Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *