Primăria construiește cu fonduri europene o stație de încărcare electrică solară în parcarea laterală a Sălii Polivalente

0

Încep să fie implementate proiecte cu finanțări europene și în municipiul Botoșani în mandatul de primar al lui Cosmin Andrei. 

 

Comunicat de presă: Primăria Municipiului Botoșani va construi o stație de încărcare a vehiculelor electrice prevăzută cu panouri fotovoltaice, pe Str. Vânătorilor nr. 4 (parcarea laterală a Sălii Polivalente).

Investiția va fi realizată în cadrul proiectului „Parteneriat româno-ucrainean pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice”, implementat împreună cu un departament al Consiliului Local Ivano-Frankivsk, un ONG și o universitate din același oraș, în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 și finanțat din Instrumentul European de Vecinătate.

 

 


Stația de încărcare va fi prevăzută cu 20 de panouri fotovoltaice și va oferi posibilitatea încărcării a două automobile electrice simultan, până la 125 km în 30 de minute. Structura va fi echipată cu puncte de acces WI-FI gratuite ce vor afișa date despre energia solară generată, energia utilizată și emisiile de CO2. Va fi prevăzută cu sistem de citire de tip RFID (Identificare prin frecvență radio), comunicații Open Charge Point Protocol, conectare prin modem UMTS și Ethernet și sistem de citire a cardurilor și va permite urmărirea și setarea automată a costurilor de încărcare.

Urmează achiziția proiectului tehnic și apoi a lucrărilor.

„Montarea acestei stații reprezintă un prim pas în materializarea strategiei pe care Primăria Botoșani o are pentru încurajarea transportului nepoluant, promovarea energiei verzi și reducerea poluării. Complementar cu această inițiativă, mai pregătim o cerere de finanțare pentru achiziția și montarea altor 15 stații de încărcare cu fonduri de la Administrația Fondului de Mediu și vom continua demersul prin solicitarea de finanțare pentru alte 25 de stații prin Planul Național de Reziliență și Redresare”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

 

 


Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea și sprijinirea cooperării inovatoare pentru atenuarea schimbărilor climatice în regiunea transfrontalieră România-Ucraina, în vederea asigurării dezvoltării durabile a teritoriilor prin organizarea unui nou mediu educațional și de cercetare în eficiența energetică.

Prin proiectul menționat se va înființa și Agenția pentru Managementul Energiei Botoșani, în cadrul căreia va funcționa Centrul pentru Promovarea Inovării, unde vor fi expuse și vor putea fi testate echipamente de producere a energiei verzi, destinate cu precădere copiilor și tinerilor din oraș care doresc să cunoască și să se familiarizeze cu viitoarele aplicații energetice.

Valoarea totală a sprijinului nerambursabil este de 248.202 euro, din care municipiului Botoșani îi revine suma de 82.272 euro pentru implementarea întregului proiect, pe o durată de 18 luni.

 


Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *