A analizat școala românească: Învățământul de stat e o gluma sinistra, grotescă, sadica la acest moment

Un fost cadru didactic din învățământul de stat care s-a simțit dezamăgită de acest sistem și a plecat în privat pentru a performa, a făcut o radiografie a sistemului de stat la câțiva ani după ce a avut succes în privat.

Mihaela Stoiciuc, cea care a înființat cel mai important centru educațional privat din Botoșani, Mischa Kids, care cuprinde creșă, grădiniță și after school, a făcut una dintre cele mai dure analize a ceea ce înseamnă acum învățământul de stat și piedicile care se pun celui privat.

De la lipsa de implicare a unor cadre didactice de la stat, la persecutarea elevilor care aleg și serviciile din privat, ceea ce înseamnă bani albi în economie și mai puțini bani negri în sistemul public de stat.

Vă redăm integral postarea Mihaelei Stoiciuc:

Când eu am ajuns la concluzia că învățământul de stat nu mă mai reprezintă, am plecat. Sistemul privat era aproape inexistent, dar am plecat și mi-am făurit visul. Nu am plâns, nu m-am lamentat, nu am cerut socoteală. Pur și simplu am început să schimb lucrurile.

Știu că e călduț la stat, că timpul trece leafa merge, dar … chiar nu am găsit cadre la stat dispuse să colaboreze parțial/total cu sistemul privat. Dimpotrivă. Chiar mi-au fost persecutați elevii de la after pentru ca au îndrăznit să nu plătească doamnei lor. Pot număra pe degetele de la o singura mâna cadrele de la stat care au colaborat/colaborează cu noi. Din invidie? Din frustrare? Mai mult ca sigur.

Cât de prezent e învățământul privat în activități partenere și în presa? Zero! Nici măcar nu se permite popularizarea activităților lor în școli. Profesorii de la stat care fac un antrenament sau o limbă străina în timpul liber – au voie. Cei de la privat – nu.

Cu așa mentalitate, chiar nu va pot susține demersurile.

Învățământul de stat e o gluma sinistra, grotescă, sadica la acest moment. Lașitatea și lipsa de atitudine întrețin această agonie. Dar nu poți face omletă fără să spargi câteva ouă. Luați taurul de coarne, încetați lamentările și faceți o schimbare!

Și nu uitați ce i-am spus tatălui meu acum 10 ani – „Vreau să devin profesor privat. Învățământul privat e unica șansă!” A râs atunci. Acum sunt sigură că e mândru de mine!