Huncă despre moțiunea pe educație a PNL: „Sunt cei care în 2010 au susținut în Parlament tăierea cu 25% a salariilor din învățământ”

Mihaela Huncă, deputat PSD

Deputatul PSD Mihaela Huncă, secretarul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților a susținut ieri o declarație de la tribuna Parlamentului prin care a demontat criticile din moțiunea susținută de PNL împotriva ministrului Educației Naționale.

 

„Cu tot respectul pentru colegii de la PNL, vă spun că nu am înțeles deloc rațiunea politică de a înainta o moțiune pe educație exact în momentul în care au intrat în vigoare unele dintre cele mai consistente majorări de salarii pe care le-au primit cadrele didactice.Totodată, am constatat că 10 semnături aparțin unor persoane care s-au aflat în Parlament în 2010 și au susținut, prin votul și atitudinea lor politică, tăierea cu 25% a salariilor personalului din învățământ decisă în timpul guvernării Boc. Mai grav decât atât mi se pare faptul că una dintre aceste semnături aparține chiar liderului grupului PNL care deschide lista semnatarilor moțiunii. Ce ironie pentru PNL ca primul semnatar al unei moțiuni în care se critică salarizarea necorespunzătoare a cadrelor didactice să fie chiar una dintre persoanele care au votat pentru tăierea cu 25% a acestor salarii. Ce au făcut atunci când au tăiat salariile cu 25% la toți bugetarii și implicit tuturor cadrelor didactice nu se uită, chiar dacă au schimbat sigla de partid.”, a declarat Mihaela Huncă în plenul Parlamentului.

 



 

 

Deputatul PSD a susținut că îi vine greu să înțeleagă cum cei de la PDL care au votat pentru tăierea salariilor profesorilor, iar acum fac parte din PNL, aduc reproșuri unui guvern PSD, care tocmai a majorat salariile dascălilor cu 20%. Foștii PDL-iști care au ghilotinat salariile profesorilor în 2010 vorbesc astăzi de salarizarea total nestimulativă și bătaia de joc la adresa cadrelor didactice.

 

 

 

 

„Salariile din educație nu sunt nici pe departe la nivelul la care ar trebui să fie. Decalajul față de salariile profesorilor din Uniunea Europeană este încă foarte mare. Dar vreau să reamintesc totodată că un guvern PSD a dat înapoi ceea ce au tăiat, cei care ne critică astăzi. PSD a majorat semnificativ aceste salarii după venirea sa la guvernare în urma alegerilor din 2016. Îi informez, pe colegii de la PNL foști PDL, care au semnat moțiunea, că din momentul preluării guvernării de către coaliția PSD+ALDE, salariile cadrelor didactice au crescut, pe net cu 44%. Este vorba de majorarea de 15% din decembrie 2016, la care PNL s-a opus în Parlament, de majorarea de 4,3% de la începutul acestui an și de majorarea de 20% care tocmai a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile, la 1 martie. Cumulat, un dascăl din România are cu 44% mai mulți bani în buzunar, față de momentul începerii acestei guvernări susținută de PSD și ALDE”, a precizat în intervenția sa deputatul social-democrat botoșănean.

 

loading…