Huncă(Pro România) dă de pereți cu Guvernul PSD pentru disprețul la adresa cercetării

0

deputat Mihaela Huncă

În contextul unei subfinanţări inexplicabile raţional, corelate cu rectificarea bugetară negativă din august 2018, cercetarea şi inovarea din România riscă să fie mai aproape de nivelul anilor `80, nu de secolul XXI.

Deputatul Mihaela Huncă a criticat dezinteresul prim-ministrului, considerându-l imposibil de tolerat, în contextul în care ştiinţa şi tehnica, produse ale progresului umanităţii, fac parte din existenţa cotidiană:

 

”Este greu să accept, mai ales în calitate de cadru didactic, modul în care actuala guvernare alege să se detaşeze de sprijinirea unor domenii fundamentale: educaţia şi cercetarea. Știinţa îşi exercită, direct şi constant, efectele asupra fiecăruia dintre noi. De la majoritatea obiectelor pe care le folosim zilnic, până la locurile noastre de muncă – totul se datorează ştiinţei. Iar ştiinţa este produs al inovării şi cercetării. O lipsă de preocupare pentru acest domeniu pe care eu îl consider a fi motorul dezvoltării durabile a unei ţări va conduce la pierderea contactului cu progresul şi la distrugerea competitivităţii României”, a declarat Mihaela Huncă.

 

 

 

Conform deputatului, viziunea privind cercetarea şi inovarea trebuie să se axeze nu doar pe programe de dezvoltare şi de susţinere, ci şi pe o finanţare în concordanţă cu nevoile specialiştilor: ”degeaba facem planuri îndrăzneţe, dacă în spatele lor nu se găseşte şi suma necesară pentru a le pune în aplicare. Cercetarea are nevoie de bani pentru a fi performantă! Ne-am asumat în faţa partenerilor noştri europeni alocarea a 1% din PIB pentru cercetare şi inovare. Astăzi, avem aproximativ 0,15%. Oamenii de ştiinţă se află în imposibilitatea de a mai face faţă solicitărilor. Specialiştii ne pleacă în alte ţări sau renunţă pur şi simplu la cercetare. În acest ritm, cu dezinteresul Guvernului drept stindard, vom rămâne doar cu amintirea a ceea ce a fost cândva inovarea românească!”, a conchis Mihaela Huncă.

 

 

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *