Doi elevi s-au bătut și un coleg a filmat tot. Primarul cere demiterea directoarei școlii

0

Sursa foto: www.unupetrotus.ro

Un elev cunoscut pentru comportamentul extrem de agresiv , din clasa a VIII-a de la Școala Dângeni, și-a bătut un coleg în timp ce un altul filma tot ce se întâmplă. 

Totul s-a soldat cu scăderea notei la purtare a tuturor celor implicați, cu o anchetă a Poliției și cu cererea primarului Cătălin Rotundu de demitere a Alinei Achițenei din funcția de director al școlii. 

 

De la amenințări verbale s-a ajuns direct la violență fizică în Școala din Dângeni și vinovat ar fi un elev cu cerințe educaționale speciale (CES) extrem de violent care este și cu doi ani mai mare decât restul colegilor din clasă. 

 

  

 

Primarul Cătălin Rotundu susține că acest caz de violență în școala din Dângeni ar fi rămas ascuns dacă unul dintre elevi nu ar fi filmat totul. De asemenea, edilul-șef din comuna Dângeni acuză atât conducerea școlii, cât și pe cea a Postului de Poliție că nu a informat despre aceste aspecte Primăria și Consiliul Local. Rotundu spune că violența în școli trebuie să fie combătută de autoritățile locale și nu ascunsă. 

De cealaltă parte, directoarea Achițenei susține că a informat Inspectoratul Școlar imediat de producerea evenimentului și că nu au mai fost și altele cazuri de agresiune fizică în școală. 

Primarul Rotundu spune că directoarea trebuie demisă pentru două probleme mari la școala din Dângeni. 

”Am discutat cu doamna directoare și mi-a spus că a luat măsuri, dar problemele sunt mult mai vechi. Măsuri s-au luat acum doar pentru că a apărut filmulețul și s-a aflat că știe și primarul de filmuleț, altfel nu se întâmpla nimic. L-a acuzat pe copilul care a filmat și l-a speriat că nu are voie să filmeze și pare că vrea să ducă răspunderea pe cel care a filmat, nu pe elevul agresor Școala Dângeni merge pe politica pumnului în gură să nu se afle nimic. Din ceea ce îmi spune doamna director, a fost chemată Poliția la acest caz. Astăzi am constatat și faptul că atât Poliția, cât și Școala mi-au ascuns aspectele acestea care se întâmplă de mult timp. L-am sunat azi pe șeful de post, dar el s-a dus în concediu în loc să dea curs solicitărilor din comună, să colaboreze cu autoritățile pentru planuri de măsuri de prevenție”, a declarat primarul Cătălin Rotundu, extrem de supărat pe polițiștii din Dângeni pentru că nu colaborează cu autoritățile locale pentru a garanta siguranța cetățenilor și, mai noi, siguranța copiilor care merg la școală.

 

 

  

 

Edilul-șef din Dângeni spune că solicită demiterea Alinei Achițenei din funcția de director al Școlii Dângeni atât pentru că ar fi ascuns cazurile de violență din unitate, dar și pentru că nu s-ar fi solicitat un sprijin cu un post de specialitate pentru elevii cu CES.

”Avem 30 de copii cu CES în comună și nici Inspectoratul Școlar și nici conducerea Școlii Dângeni nu s-au implicat în aducerea conform legii a unor profesori calificați care să asigure sprijin acestor copii. La Dângeni nu știu dacă a fost solicitat, iar dacă a fost solicitat nu s-a implicat deloc ISJ. Atrag atenția că actuala conducere a ISJ nu are capacitatea necesară de a conduce așa cum trebuie la nivelul județului. Nu știu ce inspector este la noi, dar îmi dau seama că habar nu are ce sarcini îi revin și ce are de făcut. Solicit schimbarea directorului școlii pentru neimplicare, pentru că s-au ascuns aceste cazuri și, al doilea aspect, pentru gestionarea proastă a cazurilor copiilor cu CES, peste 30 de cazuri cu CES asupra cărora directorul și ISJ nu s-au implicat pentru acordarea unei educații speciale, așa cum prevede legea”, precizează primarul Cătălin Rotundu. 

Amenințările cu bătaia între elevii de clasa a VIII-a a Școlii Dângeni au continuat și pe un grup din social-media, unde elevul cu probleme și-a terorizat unii colegi cu amenințări de natură fizică. 

 

  

 

 

Directoarea școlii susține că acuzațiile primarului sunt lipsite de fundament și că a acționat în baza regulamentului de funcționare. Alina Achițenei susține că în cazul de violență fizică s-a acționat cu promptitudine și s-au aplicat regulamentele. 

”Joi, 21 noiembrie, în rândul elevilor de clasa a VIII-a a fost un incident violent între doi colegi, înainte de începerea orelor. S-au adus niște jigniri unei colege și unul dintre colegi i-a luat apărarea și s-a ajuns la violențe. Dirigintele și profesorul de serviciu pe școală au intervenit prompt, se poate proba asta. S-a anunțat poliția, părinții elevilor, care s-au prezentat la Școală. Poliția a deschis un dosar de cercetare a faptelor și nu s-a încercat ascunderea actelor de violență pentru că nu tolerăm acte de violență. Am aplicat clar măsurile de organizare și funcționare. S-au rulat procedurile de sancționare a elevilor. Unul dintre elevii implicați este extrem de agresiv, are un comportament agresiv, dar nu s-a ajuns până acum la așa ceva. El are certificat CJRAE și este unul dintre elevii cu CES. Este în plasament la bunici, care au fost chemați la școală și au venit a doua zi. Cadrele didactice au făcut un referat, s-au înregistrat faptele, s-au adus la cunoștință faptele care s-au produs înainte de începerea programului școlar. În aceeași zi am înștiințat și Inspectoratul Școlar de producerea evenimentului. Sancțiunea a fost adusă la cunoștința părinților prin poștă. Părinții au fost convocați la școală în Consiliul Clasei. De la început am intervenit prompt și nu știam de existența acestui filmuleț. Nu filmulețul a generat procedurile din partea unității. Nu știu de ce spune primarul că am vrut să ascundem acest caz”, a declarat Alina Achițenei. 

 

  

 

Directoarea Școlii Dângeni spune că elevii implicați au fost sancționați cu mustrare scrisă și scăderea notei la purtare, atât elevul agresiv care și-a bătut colegul care a luat apărarea unei colege, cât și elevul care a filmat totul pentru că Achițenei susține că elevul ”cameraman” ar fi întreținut și instigat conflictul dintre cei care s-au bătut. Cât despre elevul cu probleme de comportament, directoarea susține că faptele cu violență ale acestuia în afara orelor de curs sunt anchetate de Poliția din localitate. 

”Comportamentul agresiv al acestui elev ne depășește și am solicitat bunicilor și celor de la Protecția Copilului să ia măsuri. În ceea ce privește cealaltă acuzație a domnului primar, noi avem 24 de elevi cu CES, nu 30. În data de 6 noiembrie am solicitat printr-o adresă Inspectoratului Școlar un profesor itinerant pentru elevii cu CES, dar încă nu l-am primit”, a completat  directoarea Școlii Dângeni. 

Aceasta susține că în cazul celor trei elevi implicați în eveniment s-a solicitat consiliere individuală de către consilierul școlar de la Școala Trușești. 

 

 

 

 Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *